Lad os tage det lange lys på

2020 var et historisk år, der lærte os at arbejde på nye måder og gjorde os bevidste om vores egen forgængelighed. Lad os bruge det eftertænksomme år til at skabe en ny kultur i byggeriet, hvor vi har meget mere respekt for materialerne og generationerne efter os.
Tony Christrup er direktør for Public affairs/Market relations, AG Gruppen Pressefoto.
Tony Christrup er direktør for Public affairs/Market relations, AG Gruppen Pressefoto.

2020 var et mærkeligt år for mange af os. Fra den ene dag til den anden blev vores hverdagsliv og arbejdsliv fundamentalt forandret. Og selv nu, må vi leve med mange usikkerheder på den lange og korte bane, som vi ville have anset for utænkelige for et år siden.

I bygge- og ejendomsbranchen har vi været så heldige, at krisen ikke har sat store negative spor. Tværtimod har vi lært, at vi kan være agile, når det kræves af os. Vi har været omstillingsparate, fundet nye løsninger og er lykkedes med mange projekter. Den digitalisering, vi har sukket efter i mange år, er lige pludselig landet på hjemmekontoret til manges glædelige overraskelse. Jeg håber, at vi post-Corona kan forsætte det fleksible og produktive arbejdsliv, hvor arbejdstiden i højere grad tilpasses den enkelte.

Lad os bygge bedre

2020 har også været et historisk år, hvor vi har set gamle dyder dukke op til overfladen. Vi har lært at spritte af og holde god hygiejne. Jeg er næppe den eneste, der gerne vil holde fast i de gode vaner i årene, der kommer. Men det historiske blik har også givet os noget andet, som vi i byggeriet kan lære meget af. Nemlig en forståelse af vores egen plads i historien og vores egen forgængelighed. Vi er her kun en kort tid, så lad os få det bedste ud af det. Lad os bygge bygninger, som skaber glæde og positive fortællinger i mange generationer. Bygninger, som folk værner om og passer på. Det er det mest bæredygtige, vi kan gøre.

I dag bliver der bygget rigtige mange standardbygninger med billige materialer, hvor det handler om at få kvadratmeterprisen ned for at få mest mulig avance på kortest mulige tid. Men det kan vise sig at være dyrekøbte kvadratmeter, når regnskabet gøres op om 50 år. Hvis ikke vi bygger med holdbarhed, æstetik og gode materialer risikerer vi, at bygningerne rives ned igen.

Bedre at renovere

Det er dårligt nyt for bæredygtigheden og økonomien at rive ned. En rapport foretaget af Rambøll for Renovering på Dagsordenen viser, at de negative klima- og miljømæssige effekter af at rive ned og bygge tilsvarende nyt er 45-55 procent større i CO2-regnskabet, end hvis bygningen i stedet bliver renoveret. På samme måde illustrerer rapporten, at det typisk er dobbelt så dyrt at bygge nyt fremfor at renovere over en periode på 50 år.

Det må give stof til eftertanke i en byggebranche, hvor vi gerne river ned for at bygge nyt, og hvor vi ofte vælger billige løsninger for at spare nogle få håndører her og nu. Hvor mange af den slags løsninger, har vi ikke måttet reparere på siden hen? Ja, ofte ender den billigste løsning med at blive den dyreste, fordi levetiden simpelthen er for ringe. Vi taber alle på det. Ikke mindst miljøet.

Lad os bygge med respekt

Lad os bygge boliger med arkitektonisk kvalitet og respekt for stedet, som generationerne efter os påskønner og gør, hvad de kan for at bevare og vedligeholde. Det kan være, at vi skal træde et skridt tilbage i tiden for at skabe en arkitektur, som varer ved. Som i Køhlers Have i Københavns Sydhavn, hvor vi trækker tråde tilbage områdets egenart og særlige arkitektoniske stil og lader de kulturelle lag komme til udtryk i arkitekturen. Her bygger vi klassiske københavnerboliger med saddeltage og håndstrøgne mursten for at skabe en smuk ramme om hverdagslivet. Boligerne er gedigne og så tro mod stedet, at ingen vil drømme om at rive det ned om 100 år. Så lad os få respekten for håndværket, materialerne og byen tilbage. Det er også vejen til et bæredygtigt byggeri.

Relateret indhold