Odico vil udvikle robot-hjælper til elementproduktion

Den danske betonbranche bruger i dag store summer på rengøring og reparation af støbeformspaneler til stedstøbning af beton. Det job søges klaret af elektriske medhjælpere fremover.
Den tidskrævende proces med at rense støbeformene, kan varetages af robotter, om teknologien kan komme på plads. Pressefoto.
Den tidskrævende proces med at rense støbeformene, kan varetages af robotter, om teknologien kan komme på plads. Pressefoto.

Evalo. Sådan lyder navnet på et nyt samarbejde mellem den danske robotudvikler Odico og den tyske tech-start-up Sentin.

Under den titel er målet at udvikle og implementere en innovativ robotløsning til vask og reparation af støbeformsmoduler, der bruges i betonkonstruktion.

Ambitionen er at automatisere en af ??de mest omkostningstunge processer i den internationale betonformindustri, der i dag udelukkende bliver udført manuelt.

– Projektet skal udvikle vores teknologiplatform med integrationen af state-of-the-art vision-teknologi og kunstig intelligens, forklarer Asbjørn Søndergaard, der er CTO i Odico.

Odico vil med projektet udvikle et funktionelt prototypesystem, som ved hjælp af AI-baseret teknologi identificerer snavs og skader på paneler. Data benyttes dermed til at drive en adaptiv robotproces for vask og reparation af formene.

Hjælp fra Realdania

Projektet er en del af Realdanias “Tech Match” – som i al sin enkelhed går ud på, at en dansk SMV-virksomhed bliver matchet med en europæisk tech start-up.

I fællesskab udfører de et teknologiprojekt sammen, hvor formålet er at effektivisere den danske byggesektor gennem anvendelse af nye teknologier.

Odico A/S er én ud af fem danske SMV-virksomheder, som er blevet udvalgt til Tech Match og et tilskud på op til 750.000 kroner.

Det innovative kan ses i koblingen mellem Odicos banebrydende softwareplatform for adaptiv robotkontrol, Sculptor, og Sentins avancerede neurale netværk for visuel analyse. Herved etableres en AI-drevet proces, som reducerer omkostningerne væsentligt og ligeledes forlænger levetiden på forskalling.

– Vi er fornøjede over at have modtaget Realdanias støtte i projektet med at udvikle verdens første robotdrevne reparationsløsning til støbeformsmoduler til betonindustrien, siger Asbjørn Søndergaard.

Projektet, som er af seks måneders varighed, løber fra januar 2021 til juni 2021.

Relateret indhold