Malermestre forventer stabilisering på højt niveau

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2020 - og frem mod 2021. I dag administrerende direktør Ole Draborg, Danske Malermestre.
Danske Malermestres direktør Ole Draborg. Foto: Nicky De Silva.
Danske Malermestres direktør Ole Draborg. Foto: Nicky De Silva.

Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2020?

Det kommer næppe bag på nogen, at håndteringen af coronasituationen har givet anledning til stor travlhed i vores organisation. Der har været et stort behov for at holde medlemmerne velinformerede om nye trepartsaftaler, hjælpepakker, fortolkninger af disse, om ansvarlig adfærd på byggepladserne osv. Især i starten var der mange spørgsmål om hjemsendelser og afskedigelser, ligesom der også var mange entrepriseretlige spørgsmål, da enkelte bygherrer kortvarigt valgte at aflyse opgaver og lukke byggepladser ned.

De trepartsaftaler, der blev indgået i al hast i starten, gav naturligvis nok anledning til mange spørgsmål og fortolkninger, der måtte afklares hen ad vejen. Jeg synes generelt, at regeringen og arbejdsmarkedets parter løste udfordringerne rigtig fint, men siden har man dog godt kunnet ønske sig mere klarhed og forudsigelighed i coronatiltagene fra regeringens side. Det er ikke rimeligt, at regeringen fortsat konsekvent kommer med hjælpepakker og trepartaftaler på bagkant, efter at man har meldt nye restriktioner ud. Senest har vi haft nedlukningen af restauranter og andre sociale aktiviteter i det meste af landet. Her efterlod man igen virksomhederne i flere dages usikkerhed, før der kom en brugbar og rimelig løsning i form af en genaktivering af lønkompensationsordningen.

Byggeriet har som bekendt klaret sig rigtig fint gennem krisen, og det gælder også malerfaget. Så efter den første indledende usikkerhed var overstået, har fagets største udfordring været at skaffe tilstrækkelig med kvalificeret arbejdskraft. Her så vi desværre forskellige tilløb fra regeringen til at begrænse den udenlandske arbejdskrafts adgang til det danske arbejdsmarked, men det lykkedes dog heldigvis at undgå dette.

Men coronasituationen har også på sine områder ført til mindre travlhed i vores organisation. Det gælder naturligvis alt det, der handler om at skulle mødes. Vi har været nødt til at udskyde og aflyse et utal af kurser og medlemsmøder, og desværre har vi jo også været nødt til at aflyse vores traditionsrige Nyborgstævne, der skulle have fundet sted i januar 2021. Stævnet er et samlingspunkt for malerfaget med deltagelse af 700-800 malermestre og leverandører, malersvende og elever.

Har vi lært noget af corona-krisen, som vi kan bruge fremadrettet?

Vi har da i hvert fald lært at mødes online og være mere opmærksomme på vigtigheden af almindelig hygiejne. Jeg tror også mange virksomheder har måtte erkende, at det fører til et lavere sygefravær, hvis sløje medarbejdere holder sig hjemme i stedet for at møde op og smitte andre medarbejdere.Og så håber jeg at regeringen har lært, at det er langt bedre at få hjælpepakker og lignende på plads, inden man melder nye nedlukninger ud. Men det er nok et lønligt håb.

Hvad forventer I af 2021?

Vi forventer og håber på en stabilisering af coronasituationen og en tilbagevending til mere normale tilstande. Og med hensyn til aktiviteten i byggeriet forventer vi en stabilisering på et højt niveau. Der er allerede stor aktivitet, og i 2021 forhøjes grænsen for håndværkerfradraget som bekendt til 25.000 kroner. Det vil give yderligere travlhed, selvom vi desværre fortsat – af helt uforståelige grunde – ikke har det indvendige malerarbejde med i ordningen. Vi bakker fuldt op om håndværkerfradraget, fordi det er et enormt effektivt værktøj mod sort arbejde. Det ville bare blive meget mere effektivt, hvis det indvendige malerarbejde kom med.

Relateret indhold