PensionDanmark: Bæredygtighed handler om at stå på tæer for at hæve barren

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2020 - og frem mod 2021. Første indlæg kommer fra projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, PensionDanmark, som indleder serien.
Mia Manghezi er projektudviklingsdirektør hos PensionDanmark. Pressefoto.
Mia Manghezi er projektudviklingsdirektør hos PensionDanmark. Pressefoto.

2020 har været præget af stor aktivitet i PensionDanmark ejendomsteam. Fra min stol har særligt vores fokus på byområder og vores implementering af bæredygtigt byggeri været interessant.

Byer

Vi har lavet vores Byprogram, som er vores strategiske redskab til at sikre værdifuld byudvikling i alle områder, vi er involveret i. Og vi har investeret i flere store områder, hvor vi nu er i fuld gang med de indledende faser sammen med gode samarbejdspartnere.

Byudvikling kræver godt fokus på de indledende faser og samarbejdsprocesserne, og derfor er det en ren fornøjelse at vi i 2020 har været tre byudviklere internt. Nogle gange kan jeg blive helt utålmodig, men jeg tror det er en styrke – det er et stort ansvar at udvikle byområder og mange ting skal modnes i en udviklingsproces.

Trælasten i Aarhus har givet os gode erfaringer med integreret designproces, med at arbejde med genbrugsmaterialer og med at tænke fællesskab i et helt byområde – både mellem beboere og brugere, mellem erhverv og bolig, mellem fællesskabs-kvadratmeter og kommercielle kvadratmeter. Det bliver et byområde med meget høj kvalitet både inde og ude. I 2020 har vi, mens vi har arbejdet med lokalplanen, haft fokus på at åbne nogle dele af Trælasten op for Aarhusianerne – så bare vent. Vi åbner når coronarestriktionerne forsvinder, det bliver et aktivt og levende sted ned til åen og den grønne lunge. På sigt kommer Åens hus til at ligge det samme sted, og når det står færdigt håber vi, at mange fællesskaber allerede er etableret og vil tage det nye fælles hus til sig.

Erfaringerne har vi taget med videre til flere af de andre byområder, vi arbejder med – i skrivende stund har vi fokus på Værdiprogrammet for Vejlands Kvarter, samarbejdet med de almene boligorganisationer, træbyggeri og lokalplanen.

Bæredygtighed

Bæredygtighed i boliger og byområder handler om meget mere end points i en DGNB certificering. Arbejdet med certificeringer skal være et strategisk redskab i udviklingsprocesserne, hvor fokus er at træffe kloge valg, som giver værdi til byggerierne. Bæredygtighed handler om at stå på tæer for at hæve barren, om sammen at arbejde for at vores muligheder for at arbejde med genanvendte materialer bliver bedre. Bæredygtighed handler om trivsel, relationer, sund aldring og bæredygtighed handler om at mindske CO2 udledningen og samtidig at sikre klog optagelse af den CO2, vi nødvendigvis udleder.

Vores bæredygtighedsprogram er revideret i 2020 og ligger nu i en version 4. Vi bruger det aktivt i vores projektudvikling, og på den måde er vi med til at vise en vej og erfare hvor det er svært. Bæredygtighed handler både om strategi og implementering i praksis.

2020 har haft fokus på både bolig- og byfællesskaber og har vist, hvor meget vi kan når projektudviklere og byudviklere arbejder sammen.

2021 skal have meget mere by, meget mere strategi og meget mere bæredygtighed. Vores udviklingsprocesser er udfordrede af at vi ikke kan være sammen – lad os håbe 2021 byder på nye muligheder for det!

Relateret indhold