DGNB Platin-certificeringer til de første énfamilieshuse

Nu står de to villaer færdige og DGNB-certificerede. Det markerer dermed afslutningen på pilotfasen af DGNB for énfamilieshuse.
Villa Grenaa. Arkivfoto.
Villa Grenaa. Arkivfoto.

Med de endelige beregninger af DGNB-scoren i hus, kan de to byggerier, Villa Grenaa i Østjylland og Matzen-Tegl huset i Sønderjylland, nu som de første to énfamilieshuse i Danmark kalde sig for bæredygtighedscertificeret med DGNB.

De to byggerier har været med i en pilotfase, hvor Green Building Council Denmark har valgt at udvide sin bæredygtighedscertificeringsordning til også at omfatte énfamilieshuse. Indtil nu har man udelukkende kunnet certificere større boligbyggerier eller erhvervslejemål, men med den nye DGNB-manual for énfamilieshuse bliver det altså også muligt at DGNB-certificerede parcelhuse. Det gælder både nybyggede huse og renoveringer af parcelhuse.

– Vi er rigtig glade for, at vi nu kan åbne op for DGNB-certificering af énfamilieshuse. Vi har gjort os mange gode erfaringer undervejs i arbejdet med Villa Grenaa og Matzen-Tegl huset, så nu glæder vi os meget til at få taget hul på at bæredygtighedscertificere den vel nok største bygningsmasse i Danmark: parcelhusene, siger direktør i Green Building Council Denmark, Mette Qvist.

Også hos personerne bag de to villaer er der stor glæde at spore:

– Vi ønskede at bygge et lækkert, sundt og bæredygtigt hus til vores egen familie. Og derudover ville vi gerne inspirere andre til at bygge bæredygtigt. Det skulle ikke bare være os der hævdede, at det var et bæredygtigt hus, og derfor bestemte vi os tidligt for, at vi ville have nogle certificeringer på det. Derfor er vi i dag utroligt stolte over, at Villa Grenaa er blevet verdens første PEFC certificerede hus (dvs. at det er 100% bæredygtigt træ), samt vi er en af Danmarks to første DGNB certificerede villaer. Vi har taget det meste af bøvlet og omkostningerne, så nu er det blevet væsentligt nemmere og billigere at få sit hus certificeret. Man kan endda købe vores hus som typehus – nemmere bliver det ikke, siger Dennis Thaagaard, som ejer Villa Grenaa.

– Det har været en interessant og lærerig proces, og vi står nu med et færdigt resultat, som på mange måde er skelsættende for dansk byggeri. Jeg håber, at opførelsen af vores hus kan bane vejen for fremtidige villa-byggerier, og at endnu flere danskere vil implementere bæredygtige løsninger, når de skal skabe deres fremtidige hjem. Det her er kun begyndelsen. Vi står foran en ny epoke, siger DGNB-konsulent Jacob H. Bendtsen, der har været rådgiver på Matzen-Tegl huset.

Green Building Council Denmark er I øjeblikket i gang med at lægge sidste hånd på DGNB-manualen for énfamlieshuse, og det forventes, at manualen kan lanceres i starten af 2021.

Både Villa Grenaa og Matzen-Tegl huset er endt med en flot DGNB Platin-certificering, som betyder, at de har en samlet DGNB score på mere end 80 procent.

Relateret indhold