Kornets Hus
- Idéen til Kornets Hus er skabt af Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S, og er gennem de senere år blevet færdigudviklet af lokale ildsjæle i Foreningen Kornets Hus.
- Projektet realiseres af en række bidragsydere, herunder den filantropiske forening Realdania, Nordea Fonden, Hjørring Kommune, ENV Fonden, Spar Nord Fonden, Holkegaard Fonden, LAG Nord, Foreningen PlanDanmark og Sparekassen Vendsyssel Fond.
Dækket af brændte teglsten rejser Kornets Hus sig på en kornmark midt i det nordjyske landskab ved Hjørring med en ambition om at begejstre og berige børn og voksne – fagfolk og amatørbagere – med bageglæde, fællesskab og nye smagsoplevelser. Bygningens aktiviteter er tydeligt afspejlet i arkitekturen, da huset ligner både et traditionelt dansk landbrug og en gammeldags bageovn set udefra.
Idéen til Kornets Hus er skabt af Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S. Han er også kendt som manden, der for årtier siden genintroducerede spelt til de danske husholdninger.
– Kornets Hus fortæller verdens vigtigste historie. Efter et helt livs arbejde med at udforske kornets mange muligheder og perspektiver er det et stort privilegie at få lov at se huset blive en realitet. Vi er meget taknemmelige og ydmyge over den store opbakning, vi har oplevet fra lokalområdet og de trofaste bidragsyderne. Nu glæder vi os bare til at dele stedet med andre, siger Jørn Ussing Larsen.
En ovn i landskabet
Kornets hus er bygget, så det illustrerer projektets værdier og mål. De brændte tegl på ydersiden ligner i sig selv et pandekagehus.
Bygningen er tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter, en af Norges mest anerkendte tegnestuer. Projektet er støttet af Hjørring Kommune samt en række fonde og foreninger. Foreningen Realdania arbejder med at skabe udvikling uden for de største byer i Danmark.
Det færdigindrettede hus rummer både et stort åbent bageri, hvor gæster inviteres indenfor til at deltage i alt fra pizzabagning for hele familien, kage-konkurrencer og nørdede surdejskurser samt en spændende interaktiv udstilling, som følger kornets store indvirkning på vores kultur helt fra bondestenalderen 4000 år f.Kr. og frem til nutidens bage-entusiaster.