Gamle hovedstads havfruer har fået vasket trafik-os af sig

En række havfruelignende damer med korslagte arme lyser kridhvidt op fra en facade i indre København. Damerne har været igennem en forskønnelse.
Foreningen søgte og fik tilskud fra kommunens støjpulje, men med betingelse om, at de skulle vælge vinduer med koplede rammer i gammel klassisk stil. Foto: Bang & Beenfeldt.
Foreningen søgte og fik tilskud fra kommunens støjpulje, men med betingelse om, at de skulle vælge vinduer med koplede rammer i gammel klassisk stil. Foto: Bang & Beenfeldt.

En ejendom fra 1878 i indre København har i løbet af det seneste års tid gennemgået en total facaderenovering og vinduesudskiftning. Figurerne på facaden er blevet afrenset, ligesom de øvrige ornamenter, gesimer og pilastre. Dertil er murkronen blevet forsynet med nye konsoller.

– Når man ser facaden stå og funkle nyrenoveret og hvid på det travle gadehjørne i dag, kan man næsten mærke historiens vingesus og forestille sig, hvordan de gamle københavnerejendomme tog sig ud da de blev opført i 1800-tallet og før tidens tand og trafik-os satte sig i murene, lyder det fra Jeppe Blohm Nielsen, Bang & Beenfeldt, som har været totalrådgiver på renoveringsprojektet.

Kvalitet og kunstnerisk værdi vigtigt

Netop respekten for ejendommens alder og historien har været vigtig for bygherren:

– Det var meget vigtigt, at renoveringen skulle udføres grundigt og ordentligt frem for at haste ting igennem. Og det har været tydeligt, at stukkatører og murere har haft blik for netop kvaliteten og den kunstneriske værdi i ejendommen og dens udsmykninger, siger andelsboligforeningens bestyrelsesformand Ole Jan Wolrath Jørgensen om sin oplevelse af renoveringsprocessen.

Alt i alt har det været en renoveringssag udført med respekt for såvel historien som for hinanden, siger bestyrelsesformanden.

– Man kan tydeligt mærke, at Bang & Beenfeldt og de øvrige parter har udvist forståelse for, hvad en byggesag er for en størrelse og udvist forståelse for, at beboerne ikke nødvendigvis har prøvet det før. Det tror jeg, har været helt afgørende for, at vi som beboere er tilfredse med både processen og det færdige resultat, slutter Ole Jan Wolrath Jørgensen.

Relateret indhold