Der er mulighed for op til 90 procents lønkompensation til virksomheder, der er ramt af corona-nedlukningen af Nordjylland.
Sådan lød det i hvert fald i sidste uge, da regeringen og arbejdsmarkedets parter fandt fælles fodslag om en trepartsaftale, da minkmutationen af coronavirusset fik regeringen til at nedlukke syv nordjyske kommuner.
Men aftalen skal en tur forbi EU, for der er tvivl om lønkompensationen strider med EU’s regler for statsstøtte.
Det viser en orientering, Dagens Byggeri har set, som Tekniq Arbejdsgiverne har sendt ud til sine medlemsvirksomheder.
Meddelelsen er sendt ud torsdag morgen, efter brancheorganisationen onsdag holdt virtuelt møde med medlemmerne omkring situationen i Nordjylland.
EU-bøvl
Tekniq skriver blandt andet:
“Som det fremgik på mødet, er den endelige aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om lokal lønkompensationsordning – herunder pendlingslønkompensation – desværre endnu ikke godkendt af Europa-Kommissionen. Der er derfor en usikkerhed forbundet med at anvende kompensationsordningerne i aftalen, men vi fortsætter vores dialog med de relevante myndigheder og politikere både direkte og gennem Dansk Arbejdsgiverforening. Samtidig har statsministerens udmelding på Facebook i går ikke ligefrem skabt større klarhed. Her skriver hun, at nogle af restriktionerne i Nordjylland forhåbentligt kan løsnes før 3. december – afhængig af de løbende risikovurderinger fra sundhedsmyndighederne.”
Pendlerordningen dækker dele af lønomkostningerne til virksomheder både i og udenfor de syv kommuner. Her kan virksomhederne få dækket 75 procent af lønnen til funktionærer og 90 procent af lønnen til timelønnede.
I de seneste dage har flere historier ramt medierne med ansatte, som bliver beordret på arbejde, selvom det betyder, at de skal krydse kommunegrænser i de nedlukkede kommuner.
Dagens Byggeri har haft kontakt med Tekniq Arbejdsgiverne, som desværre blev forhindret i at deltage i interview inden deadline på denne artikel.