Ung elektriker scorer 130.000 kroner på løntjek

Nyudlært elektriker fik tjekket lønsedlen i sin lokalafdeling i Dansk El-Forbund. Det gav ham en efterbetaling på knap 130.000 kroner.
Kristoffer Sanslev, nyudlært elektriker fik løntjek af Per Skjervedal, faglig sekretær i Dansk El-forbund. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset.
Kristoffer Sanslev, nyudlært elektriker fik løntjek af Per Skjervedal, faglig sekretær i Dansk El-forbund. Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset.

Det kan betale sig at få tjekket sin lønseddel. Det konstaterer en ung elektriker, der gik til sin lokalafdeling i Dansk El-Forbund (DEF) Nordjylland for at få et ‘løntjek’, skriver fagbladet Elektrikeren.

Det viste sig, at han gennem hele sin læretid var blevet snydt for stort set alt, man kan blive snydt for af, hvad man skal have i henhold til overenskomsten. Det drejede sig blandt andet om overenskomstmæssige goder som fritvalg, pension, ferietillæg, betaling for kørsel og befordring og overbetaling for arbejde på 1. maj.

Fik 127.054,89 kroner retur

Den nyudlærte 22-årige elektriker fik i DEF gennemgået sin uddannelsesaftale og lønsedler. Det viste sig, at beløbet løb op i 127.054,89 kroner, som virksomheden nu har efterbetalt. Heraf er lidt under halvdelen manglende pension, som går ind på pensionsopsparingen, mens resten er gået direkte på lønkontoen.

– Jeg havde hørt, at det skal fremgå af lønsedlen, hvad man får i pension, men der stod ikke noget på min lønseddel, så jeg tog fat i afdelingen, og det endte med, at vi fik vi tjekket alt igennem. Jeg havde måske håbet, at jeg skulle have 10.000-15.000 kroner tilbage, så jeg blev vildt overrasket over, at det var så mange penge, fortæller elektrikeren.

Ikke første gang

Ifølge faglig sekretær i DEF Nordjylland Per Skjervedal er det ikke er første gang, at der er ‘problemer’ med den pågældende virksomhed.

– I langt de fleste ‘løntjek-sager’ er der tale om fejl, som ikke skyldes ond vilje fra virksomheden. De fleste virksomheder bliver faktisk glade, når vi påpeger fejlene, så de kan blive rettet. Det var ikke tilfældet her, og det er desværre heller ikke lykkedes at få virksomheden til at indgå en overenskomst, fortæller Per Skjervedal og forklarer, at selvom der ikke er overenskomst i virksomheden, så skal den stadig aflønne sine lærlinge efter uddannelsesområdets overenskomst – i dette tilfælde Elektrikeroverenskomsten.

Relateret indhold