To nye håndværkere hædret med medalje

VVS'er Bjarke Krebs Arnbo og stukkatør Flemming Svensson er blevet hædret for at være i blandt de dygtigste unge, nyuddannede håndværkere.
Medaljeuddelingen ved Håndværkerforeningen i København er en tradtion, der er intet mindre end 150 år gammel. Pressefoto.
Medaljeuddelingen ved Håndværkerforeningen i København er en tradtion, der er intet mindre end 150 år gammel. Pressefoto.

Arbejdstøjet blev tirsdag aften 3. november skiftet ud med det stiveste puds, da de to nyuddannede håndværkere fra EUC Sjælland VVS’er Bjarke Krebs Arnbo, 29 år, og stukkatør Flemming Svensson, 30 år, mødte op i Moltkes Pælæ. Her skulle d’herrer hædres for deres særligt veludførte svendeprøver ved en medaljeoverrækkelse afholdt af Håndværkerforeningen København

Dedikation og flid

– Man skal både have hovedet og hænderne skruet godt på for at være håndværker, siger Bjarke Krebs Arnbo, der er uddannet som VVS’er fra EUC Sjælland og udlært ved John Jensen VVS i Hedehusene og fortsætter:

– Jeg havde den ambition, at jeg gerne ville modtage en medalje, når jeg var færdig, så jeg gjorde alt, hvad jeg kunne. Jeg er stolt og glad, men jeg er meget ked af min morfar ikke kunne komme med til ceremonien, siger han.

VVS'er Bjarke Krebs Arnbo. Pressefoto.
VVS’er Bjarke Krebs Arnbo. Pressefoto.

Bjarke Krebs Arnbo afsluttede sin svendeprøve med en stribe 12-taller og er i dag fastanat ved John Jensen VVS.

Tryllekunst er teknik

Også Flemming Svensson blev hædret med en medalje.

– Når folk kigger på en tryllekunstner, tænker de ofte det er magi – men som et håndværksfag er det meste magi veludført teknik. Medaljen er for mig et rigtigt godt minde og en anerkendelse af mit håndværk, siger medalje-modtageren, der er uddannet stukkatør ved EUC Sjælland, udlært ved Brdr. Funder Stukkatører på Christianshavn og er i dag ansat ved Ove H. Svensson & Søn i Vanløse.

Han uddyber:

Stukkatør Flemming Svensson. Pressefoto.
Stukkatør Flemming Svensson. Pressefoto.

– Jeg er uddannet murer først. Stukkatørfaget er meget anderledes end murerfaget. Man skaber her man alt fra bunden i ét materiale. Der er meget formarbejde, og særligt samarbejde med kunstnere kan jeg godt lide, da det rummer udfordringer.

Stukkatørfaget er nichefag, der er tæt forbundet med historisk arkitektur og bygningskunst – ofte i samspil med murerfaget.

Stolt tradition

Medaljeuddelingen ved Håndværkerforeningen i København er en tradtion, der er intet mindre end 150 år gammel. I 1867 begyndte man med at overrække enten en sølv- eller bronzemedalje som symbol på en særdeles veludført svendeprøve – for dengang som nu, er målet at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

– Danmark har et kæmpe behov for dygtige håndværkere. Og her har vi en gruppe af unge, der ikke bare har taget den slagne vej. De har valgt en exceptionel vej, og det har de gjort exceptionelt godt – de har taget Danmarks fremtid i deres hænder. Det er dét vi fejrer med medaljeuddelingen, siger Christoffer Susé, administrerende direktør i Håndværkerforeningen København.

Medaljefesten plejer at blive afholdt på Københavns Rådhus, og Kongehuset har siden 1927 overværet ceremonien. Som følge af Covid-19 fik medaljemodtagerne i år overrakt deres medalje ved en reduceret ceremoni.

Relateret indhold