Stråtag vinder frem i nybyggeri

I takt med øget fokus på bæredygtigt byggeri får flere og flere øjnene op for stråtagets fordele og muligheder i nybyggeri.
Nybygget villa i Holland med strå på både tag og facade. Pressefoto.
Nybygget villa i Holland med strå på både tag og facade. Pressefoto.

Stråtaget står foran et gennembrud som klimarigtigt tag på nybyggeri. Typehusfirmaet Trelleborg Huse oplever en stigende efterspørgsel efter stråtag på deres huse og har lige nu fem huse under projektering og yderligere tre undervejs – alle med tækket tag.

I Holland er der de seneste 20 år opført mellem 2.000 og 3.000 nybygninger med strå på enten tag, facader eller både tag og facader. De første huse med tækkede facader har set dagens lys i Danmark, og nu tyder det på, at stråtaget vinder fodfæste i nybyggeri herhjemme.

– Et stigende antal af vores kunder ønsker stråtag, og det er nyt, siger Casper Clorius fra Trelleborg Huse og fortsætter:

– Vi tror, at den stigende efterspørgsel først og fremmest skyldes, at nogle ønsker et hus med et andet udtryk, visuelt. For nogle handler det om at fravælge det typiske typehus. De fleste vælger os på grund af. det lave energiforbrug, men én af årsagerne til, at flere nu ønsker stråtag på huset, er også økonomi, for stråtage er blevet billigere, og relativt små beløb kan samlet set afgøre, om en byggesag bliver til noget, siger Trelleborg Huses direktør.

Særligt til leje-huse

På den jyske vestkyst har det længe været en kendt sag, at sommerhuse med strå på taget er lettere at leje ud og samtidig indbringer en højere lejepris. Derfor skyder flere og flere tækkede sommerhuse og små ferieparker med stråtag op. Men på helårshuse har interessen for stråtaget været beskeden, men det ser ud til, at det ændrer sig nu. Én af grundene er en øget fokus på klimavenligt byggeri.

– Vi har en mindre gruppe kunder, der direkte efterspørger bæredygtigt byggeri med lav CO2-belastning, og der er en vis interessere for den livscyklus-beregning, vi har fået lavet af vores “0-energi-hus”. Vi har en klar forventning om, at der vil være et stigende antal kunder, for hvem CO2 og klima betyder meget, siger Casper Clorius, Trelleborg, som ikke tvivler på, at flere vil se lyset i et stråtag i fremtiden.

Der tækkes engang imellem også facader herhjemme. Her er tækkemand Caspar Hall i gang.
Der tækkes engang imellem også facader herhjemme. Her er tækkemand Caspar Hall i gang.

– Dét, at vi rent fysisk kan vise stråtækte huse frem, smitter af på folk og deres valg. Vi holder lejlighedsvis åbent hus i udvalgte kunders huse, og viser nyopførte huse frem på hjemmeside og sociale medier, og når der er stråtage iblandt, finder potentielle kunder jo ud af, at vi også leverer huse med strå på taget, siger Trelleborgs direktør.

Relateret indhold