Køges borgmester hædret for fokus på arkitektur

Traditionen tro fejres Arkitekturens Dag i hele verden den første mandag i oktober. I Danmark benytter Arkitektforeningen dagen til kåre Danmarks første arkitekturborgmester.
Marie Stærke (S) fra Køge bliver landets første Arkitekturborgmester kåret af Arkitekturforeningen. Pressefoto.
Marie Stærke (S) fra Køge bliver landets første Arkitekturborgmester kåret af Arkitekturforeningen. Pressefoto.

I mange kommuner er der gang i byudviklingen. Gamle havne og industriområder omdannes til nye bolig- og erhvervsområder, byer udvides med nye bydele, ældre bymidter udvikles og restaureres og bygninger og byrum klimasikres og bidrager til en grøn og bæredygtig udvikling. Det sker ikke på en dag. Der ligger mange års planer, visioner og arbejde bag.

– Byudvikling og arkitektonisk kvalitet i byerne er et resultatet af utroligt mange gode kræfter, men til syvende og sidst er det borgmesteren, der har det afgørende ord, når lokalplaner og de vigtige projekter besluttes. Det vil vi gerne sætte fokus på med Borgmesterprisen, og ikke mindst hylde de borgmestre, der går foran og viser, at det betaler sig at investere i arkitektonisk kvalitet, som Marie Stærke (S) har gjort det i Køge, siger Johnny Svendborg, formand for Arkitektforeningen.

Fra forurenede områder til attraktiv by

Marie Stærke er den første borgmester, der modtager Arkitektforeningens borgmesterpris. Over de sidste 25 år har Køge udviklet sig fra en forurenet havne- og industriby til en levende by med en velbevaret historisk bymidte, et levende handelsstrøg og moderne boligområder af høj arkitektonisk kvalitet – og ikke mindst Køge Nord station, der står som et arkitektonisk fyrtårn, når man ankommer til byen.

Som borgmester over to byråds-perioder, fra 2007 -2013 og igen fra 2018 til i dag, har Marie Stærke brugt arkitekturen som et centralt redskab i udviklingen af Køge Kommune. Det har været af afgørende betydning for realiseringen af mange års – og skiftende byråds – planer og visioner.

– Vi har i Køge Kommune insisteret på god arkitektur og god bykvalitet, fordi det føles rigtigt – og fordi det betaler sig. Vi har været meget bevidste om, at det har været et vigtigt greb i forhold til at tiltrække investorer og nye borgere samt skabe flere arbejdspladser. Derudover har det skabt en helt anden glæde for borgerne, når de træder ud ad døren og bevæger sig rundt i byen, siger Marie Stærke.

Relateret indhold