KØBENHAVN: To dage med massevis af information, inspiration, nørderi og netvæk kan koges ned til en ganske simpel lektie.
– Beskeden er klar: Nogle er allerede godt i gang med at bruge træ, og dem, der lykkes, er dem, der kaster sig ud i det. Så det er jo bare med at komme i gang, siger civilingeniør hos Rambøll Anders Brønden og fortsætter:
– Jeg har været med på Build in Wood alle tre gange. Jeg går altid derfra med masser af entusiasme og gør det også denne gang. Nu skal jeg hjem at flage med det for mine kolleger.
Mere træ, tak
En kollega behøver han dog ikke at bombardere med budskaber fra konferencen. Martin Elkjær Nielsen, der er bygningsingeniør hos Rambøll, deltog selv.
– Jeg fik samlet en masse inspiration til fremtiden. Jeg fik at se, at det er muligt at bygge mere med træ også i et dansk klima, siger han og tilføjer, at han på et personligt plan mener, at vi burde bygge meget mere med træ i Danmark.
Hvis træbyggeri skal se en opblomstring i Danmark, kan man ifølge Martin Elkjær Nielsen kigge mod Sverige, nærmere bestemt Växjö. Her hersker et lokalpolitisk ønske om, at halvdelen af nye bygninger skal bruge træ som bærende materiale. Men måske er København ved at lægge sig i kølvandet af de svenske naboer.
– Det var interessant at høre, at Københavns Kommune også er klar til at bygge længere op i højden og gøre træbyggerier mere udbredt. Der er i hvert fald en politisk vilje til at bruge mere træ, fortæller bygningsingeniøren.
Selvfølgelig kan vi også
Meldingen om de nye tider på de københavnske byggepladser blev på Build in Wood serveret af stadsarkitekt Camilla van Deurs. Det bed Anders Brønden også mærke i.
– I Danmark har vi været meget forsigtige med træ, så det var godt at øre fra Københavns stadsarkitekt, at kommunen i hvert fald ikke vil stille sig i vejen for at bygge med træ op i 45 meters højde. Det er et godt signal til bygherrer, siger han.
I Rambøll-regi kan de to Build in Wood-deltagere drage nytte af deres internationale forgreninger.
– I Storbritannien har Rambøll anvendt træ i 10-15 år. Vi udveksler viden med vores afdelinger i andre lande og trækker på deres knowhow. Jeg tror helt sikkert, vi i Danmark kunne komme med på vognen, siger Anders Brønden.