Om tilstandsvurdering af altaner
- Hvordan altanens tilstand vurderes, hvilke mulige tiltag det afføder, hvornår en gennemgribende renovering er nødvendig, samt hvornår en altan bør fjernes, kan du læse mere om i erfaringsbladet “Tilstandsvurdering af altaner – svigt i altaner med indstøbte stålprofiler” (nr. (23) 17 11 26).
Det er bygningsejers ansvar, at en altan er i forsvarlig stand. For at opdage skader i tide – og for at sikre en korrekt udbedring af altaner med skader – bør der på altaner ældre end 30 år med begyndende tegn på skader udføres en detaljeret undersøgelse, som beskriver altanernes tilstand, før eventuelle reparationsarbejder påbegyndes.
Det siger Thomas Cornelius, Seniorforsker, civilingeniør, ph.d., ved Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, BUILD – og en af forfatterne bag erfaringsbladet ‘Tilstandsvurdering af altaner – svigt i altaner med indstøbte stålprofiler‘. Erfaringsbladet er udgivet af Fonden Byg-Erfa, der indsamler, bearbejder og formidler byggetekniske erfaringer fra byggeriets praksis og forskning.
Typer af skader og svigt
Utilstrækkelig vandafledning fra altanpladen, manglende vandtætning af altanpladen og betonmaterialer af ringe kvalitet er nogle af de hyppige typer svigt i udkragede betonaltaner. På grund af fugtbelastningen foregår nedbrydningen med større hast, end hvis altanen er korrekt udført, forklarer Thomas Cornelius.
Svigtet kan ifølge fageksperten også bestå i dårligt udførte samlinger, der giver mulighed for vandindtrængning i ubeskyttede konstruktioner, f.eks. manglende hulkehl langs samlingen mod facade, eller utilstrækkeligt korrosionsbeskyttede profiler placeret i hulmurskonstruktioner, der kan resultere i gennemkorroderede stålprofiler.
– De typiske skader er revner i betonpladen, der kan forårsage fugtindtrængning og forværre korrosion, samt korrosion af stålprofiler og/eller armeringsjern, hvilket kan resultere i revner, nedfald af betonstykker eller i værste fald i, at hele altanen falder ned, siger han og tilføjer:
– I de tilfælde, hvor stålprofilerne og/eller altanpladerne er så nedbrudte, at man ikke kan forstærke dem, kan man overveje enten at fjerne altanerne, udføre franske altaner eller udføre nye altaner, evt. efter andre statiske principper.
Fonden Byg-Erfa indsamler, bearbejder og formidler byggetekniske erfaringer fra byggeriets praksis og forskning. Fondens erfaringsblade er en del af “alment teknisk fælleseje” og er forfattet af eksterne eksperter samt kvalitetssikret og valideret af Byg-Erfas Teknikergruppe, der består af 9 eksterne eksperter fra forskning og praksis.