14 erhvervsforsker-projekter skal gøre byggebranchen grønnere

Realdania og Innovationsfonden søsætter 14 forsker-projekter, hvor virksomheder, offentlige organisationer og forskningsinstitutioner skal udvikle nye løsninger inden for cirkulært byggeri.
Det skal sættes mere fut under forskningen for byggeriets klimaaftryk. Foto: Claus Bjørn Larsen.
Det skal sættes mere fut under forskningen for byggeriets klimaaftryk. Foto: Claus Bjørn Larsen.

14 erhvervsforskere smøger inden længe ærmerne op og går i gang med at udvikle nye forretningsmodeller, nye teknologier og ny viden, der skal bane vej for udbredelsen af cirkulært byggeri i Danmark. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Erhvervsforsker-projekterne bliver hver især til i et samarbejde mellem den enkelte erhvervs-ph.d. eller erhvervspostdoc, en forskningsinstitution samt en virksomhed eller offentlig organisation, og de modtager alle finansiering fra Innovationsfonden og foreningen Realdania, der har et fælles mål om at booste den grønne omstilling i byggesektoren.

– Det er helt afgørende at ændre den måde, byggebranchen i dag producerer og bygger på for at nå Danmarks klimamål, og det kræver en samlet offentlig og privat indsats, siger Anne-Marie Levy Rasmussen, direktør i Innovationsfonden.

14 hjerner til én hjernes pris

Bloxhub, der er en innovationshub inden for bæredygtigt byggeri og byudvikling, får til opgave at huse forsker-projekter og samle dem i ét stort team. Og det med god grund.

– Vores ønske er at skabe et unikt, fælles forsknings- og vidensmiljø, hvor både de 14 erhvervsforskere og de virksomheder og institutioner, forskerne samarbejder med, kan dele viden og læring undervejs. På den måde får alle parter i projekter adgang til 14 dygtige hjerner for en hjernes pris – og virksomhederne og institutionerne får en unik mulighed for at sparre med hinanden, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Den tilgang skal skabe højere kvalitet, mere udvikling, mere viden og flere partnerskaber. Og der er brug for, at vi får sat fart på udviklingen, for cirkulært byggeri er kompliceret, men også bydende nødvendigt, forklarer filantropidirektøren videre.

Bred vifte af projekter

De 14 Erhvervsforsker-projekter spænder vidt og involverer både private virksomheder og offentlige institutioner.

Et af dem arbejder med den store skala og skal fokusere på, hvilke potentialer og udfordringer der ligger i at basere byudvikling på cirkulær tænkning helt fra byudviklingens begyndelse – hele vejen rundt hos myndigheder, investorer, borgere og virksomheder. Et andet projekt skal arbejde i den mindre skala og zoome ind på skillevægge, og hvordan man kan samudvikle en skalérbar, cirkulær forretningsmodel for skillevægge, der blandt andet øger ressourceeffektiviteten under konstruktionen.

Fælles for projekterne er, at de tager afsæt i og beskæftiger sig med den danske byggesektor, som står for godt en tredjedel af landets affaldsproduktion og for 20 procent af den samlede CO2-udledning. Dertil kommer blandt andet CO2-aftrykket fra produktion af materialer og transport til byggepladsen.

Det samlede bevillingsbeløb er på 40 millioner kroner, og der er deadline for ansøgninger til disse projekter 18. august.

Relateret indhold