Dagens Byggeri tager løbende et overblik over de mest spændende projekter i landets fem landsdele. Med oplysninger hentet fra Byggefaktas omfattende database over den danske byggeaktivitet er her et udvalg af projekter, der igangsættes i løbet af det andet halvår 2022 i Region Midtjylland.
DSV’S STØRSTE LOGISTIKCENTER
Om få år vil en 761.000 m2 stor grund i Lund uden for Horsens danne fundamentet for det største logistikcenter, DSV nogensinde har bygget.
Det nye center på godt 300.000 m2 vil omfatte kontorlokaler og flerbrugerlager og være designet til en bred vifte af produkter, temperaturkrav og branchevertikaler.
Ud over det imponerende omfang vil faciliteterne være højautomatiserede og udstyret med topmoderne og fremtidssikret teknologi. Desuden er der truffet adskillige foranstaltninger for at sikre, at bygningen lever op til vores høje standarder for design af arbejdspladser og for bæredygtighed.
Når logistikcentret står færdigt, vil det bebyggede areal alene svare til 40 fodboldbaner, og centret vil kunne håndtere ca. 1.200 lastbiler hver dag, mens over 800 porte står klar til at tage imod.
DSV Lund – opførelse af logistikcenter, Lund // Bygherre: DSV // Bygherrerådgiver: WSP // Arkitekt: AK83 Arkitekter // 295.000 m2 // Pris: 1,5 mia. kroner // Start: Juli ’22 // Slut: Dec. ’24
VERDENS STØRSTE ELEKTROLYSEFABRIK
Topsoe forventer stor efterspørgsel på grønt brint de næste 25 år, og derfor bygger teknologikoncernen – i første omgang – en 25.000 m2 stor fabrik til produktion af netop grøn brint. Det er hensigten, at det samlede anlæg skal blive 45.000 m2.
Fabrikken, der opføres på en 72.000 m2 stor grund i Herning, bliver den første af sin slags i verden og den største enkeltinvestering nogensinde for Topsoe.
Grøn brint fremstilles ved elektrolyse, hvor man spalter vand i ilt og brint ved hjælp af vedvarende energi fra sol og vind, og kan blandt andet bruges som alternativ til fossile brændstoffer i industrien eller ved tung vejtransport – og anses derfor som en vigtig brik i den grønne omstilling.
Målet er at producere, hvad der svarer til 0,5 gigawatt om året på anlægget. Ved udgangen af 2020 var der installeret cirka 0,3 gigawatt elektrolysekapacitet globalt.
Fabrikken skal efter planen stå færdig i 2024.
Topsoe elektrolysefabrik – opførelse af fabrik, Herning // Bygherre: Topsoe //25.000 m2 // 500 mio. kroner // Start: Dec. ’22 // Slut: Okt. ’24
PLADS TIL SIG SELV I BOFÆLLESSKAB
I 2018 etablerede NREP og M+ Invest lejeboligkonceptet ‘Plushusene’, som er baseret på de bedste komponenter fra de traditionelle bofællesskaber i kombination med nutidens behov for at have sit eget private rum.
Forventningen er at opføre 10-12 større certificeret bæredygtige ejendomskomplekser i Danmark med i alt ca. 2000 boliger.
Ét af dem er i den lille østjyske by, Lisbjerg, nordvest for Aarhus, hvor et bofællesskab opføres med 226 lejeboliger fordelt på lejligheder i hhv. altanhuse og punkthuse samt rækkehuse placeret i klynger.
Boligerne varierer i størrelse fra ca. 60 til ca. 110 m2 og har 2-5 værelser – alle boliger har enten terrasse eller altan, og bebyggelsen skabes primært i tegl og træ.
Centralt i bebyggelsen ligger det store fælleshus i to etager med blandt andet spisesal, hyggelounge, børnehule, multirum, fitness, atelier, værksted og gæsteværelser.
Plushusene – opførelse af boliger, Lisbjerg // Bygherre: NREP og M+ Invest // Arkitekt: Lendager Group og Sweco // Ingeniør: Arne Elkjær Rådgivende Ingeniører // Hoved-/totalentreprenør: Dansk Boligbyg // 19.540 m2 // 325 mio. kroner // Start: Sep. ’22 // Slut: Juni ’24
FRIHED OG TRYGHED I BOLIGRESORT
Holmsø Boligresorts er for aktive voksne over 55, der søger mulighed for at leve det gode liv i et trygt bofællesskab tilpasset behovet for en aktiv og social tilværelse.
Et af resorterne opføres i Herning centralt placeret i kort gåafstand til både indkøb og det store naturområde Knudmosen med søer og skov.
Slidstærke laminatgulve er gennemgående i hele lejlighederne, og kvalitetskøkkenerne er praktisk indrettet og udstyret med moderne hårde hvidevarer.
Badeværelset står ligeledes helt skarpt med designelementer, som er specialdesignede til at fungere optimalt i vådrum. Og så er der både vaskemaskine og tørretumbler.
Derudover vil lejlighederne have en 5 m2 stor altan, og til lejlighederne i stueplan vil der være terrasse.
Holmsø Herning – opførelse af boliger, Herning // Bygherre: Ejendomsinvestering // Arkitekt: AART Architects // Ingeniør: Tri-Consult // Hoved-/totalentreprenør: Jens Jensen – Murer, Tømrer & Entreprenør // 11.000 m2 // 225 mio. kroner // Start: Dec. ’22 // Slut: Nov. ’24
DANMARKS HØJESTE TRÆHUS
‘Træ’ er navnet på et kommende kontorhus på Sydhavnen i Aarhus og fordeler sig på tre bygninger – to i seks etager og én i hele 20 etager.
Med sine 78 meter bliver denne bygning Danmarks højeste træhus og giver plads til virksomheder, som ligeledes tænker over, hvilke materialer vi bruger, måden vi bygger på, og hvordan vi omgås hinanden.
Træ bliver bygget (selvsagt) i træ, men også beton og glas.
Mange af materialerne er genbrugte materialer som for eksempel kasserede vindmøllevinger, der blandt andet gennemgår en række brandtests, før de bruges på facaden. Derudover genbruges facadeplader, mursten, træ, termoruder og andre materialer således, at materialernes levetid forlænges – både de genbrugte og de nye.
Undervejs vil man finde, teste og udvælge materialer undervejs.
Træ – opførelse af kontorer, detail og restaurant, Aarhus // Bygherre: PFA Pension og Kilden & Hindby // Arkitekt: Lendager Group // Ingeniør: Moe // Hoved-/totalenprenør: Kaj Ove Madsen // 14.300 m2 // 200 mio. kroner // Start: Okt. ’22 // Slut: Nov. ’24
VIP-OPLEVELSE PÅ MIDTJYSK STADION
Fodboldklubben FC Midtjyllands hjemmebane, MCH Arena, er netop i gang med den største tilbygning siden stadionets opførelse i 2004.
Udvidelsen sker som en del af Vision 2025, som blandt andet har til målsætning at hæve den årlige kommercielle omsætning til 100 mio. kroner.
Konkret består udvidelsen af en ny bygning i to etager bag og ovenpå Faxe Kondi-tribunen. Den nederste er en VIP-lounge med plads til 432 gæster, mens 11 skybokse med plads til i alt 288 gæster udgør den øverste etage. Tilhørende balkonpladser over den nuværende Faxe Kondi-tribune udvider dermed kapaciteten på MCH Arena fra 11.432 til 12.152 tilskuere.
De nye faciliteter er ikke blot en udvidelse af kapaciteten, men kommer også med nyskabende tanker i forhold til VIP-oplevelsen.
MCH Arena – udvidelse af tribune, Herning // Bygherre: FC Midtjylland // Arkitekt: Sweco // Ingeniør: Afry // Hoved-/totalentreprise: Nordstern // 1.500 m2 // 90 mio. kroner // Start: Aug. ’22 // Slut: Dec. ’23
BUGT MED BYGGESKADER PÅ 109 BOLIGER
Byggeskadefonden har iværksat en række tiltag, der skal være med til at sikre kvalitet i det almene boligbyggeri, så dyre byggeskader undgås.
Man er netop i gang med udbedring af skader på 67 boliger i Fuglekærvænget i Hasselager og 42 boliger i Elevparken i Lystrup ved Aarhus. Begge afdelinger hører under Boligforeningen Århus Omegn.
Fuglekærvænget er opført i 2012-13 og består af rækkehuse i et til to plan samt etageboliger i to plan. Fra 2019 til 2020 gennemførte Byggeskadefonden et pilotprojekt for skadesudbedring af tag og sokkel på seks af boligerne. Erfaringerne herfra danner baggrund for byggeprogrammet for skadesudbedring af de resterende 109 boliger i de to afdelinger.
Udbedringerne omfatter boligernes tagpaptage, tagterrasser på 1. sal, murkroner, facadesokler, facadefuger, sokkelrender, skimmelsanering og udskiftning af isolering.
Arbejdet gennemføres blokvis, mens boligerne er beboede og uden genhusning.
Afd. 18 Fuglekærvænget og Afd. 19 Elevparken – byggeskaderenovering af almene boliger, Hassellager og Lystrup // Bygherre: Byggeskadefonden // Arkitekt: Rum // Ingeniør: OJ Rådgivende Ingeniører // Hoved-/totalentreprenør: Færch & Co. // 8.600 m2 // 30 mio. kroner // Start: Aug. ’22 // Slut: Feb. ’24
MINIBOLIGER UDEN ARKITEKTONISKE MODELUNER
På Amaliegade i centrum af Aarhus opføres et forhus og et baghus med 48 miniboliger i 4-5 etager, parkering i bygningens indre og med opholdsarealer og fælles have på en stor grøn tagterrasse.
Alle lejligheder er med altaner med lys, luft og udsigt til byen og byens tage, mens arealerne inspirerer til spontane ophold, så der kan opstå liv i og omkring byggeriet.
Ifølge arkitekterne fra Luplau og Poulsen har visionen været at tegne et nutidigt projekt, der spiller sammen med omgivelserne samtidig med, at det skiller sig ud fra mængden, og man er derfor endt med en arkitektur, der styrer udenom modeluner i arkitekturen.
Facaderne opføres i en kombination af lys gul tegl, en mørk teglbase og facadeplader, og boligerne er gennemlyste med indvendige i lyse farver.
Amaliegade – opførelse af boliger, Aarhus // Bygherre: Amaliegade 18 // Arkitekt: Luplau og Poulsen // Ingeniør: Niras // Hoved-/totalentreprenør: Ommen // 3.300 m2 // 47 mio. kroner // Start: Aug. ’22 // Slut: Juli ’23