– I Bygge- og Anlægsbranchen er især ergonomisk slid en udfordring, og 40-50 procent af erhvervsrelateret sygdom handler her om ergonomi – dvs. slidte knæ, ryg, arme m.m. Det er høje tal, som vi som samfund bør tage alvorligt. Nedslidning i branchen er både dyrt for mester, samfundet og den enkelte håndværker, der også skal bruge en funktionel krop efter endt arbejdsliv, siger Lars Olsen, konsulent i Byggeriets Arbejdsmiljøbus, der kører rundt og besøger og vejleder håndværksvirksomheder på Sjælland.
– Ofte kan løft af f.eks. døre og vinduer håndteres med tekniske hjælpemidler. Men ved tagarbejde er der tale om manuelt detaljearbejde med tunge materialer, der medfører mange vrid i kroppen i mange timer i træk. At det samtidig foregår på et ofte uhensigtsmæssigt underlag, som f.eks. en skrå flade, gør det ikke bedre, siger Lars Olsen.
Kampagne med fokus på arbejdsmiljø
Til at løse nogle af de arbejdsmiljømæssige udfordringer på tagene lancerer BMI Danmark snart en kampagne for letvægtstagsten i beton.
Kampagnen sætter spot på B&C 30 Ergo, der er udviklet med fokus på et sundere arbejdsmiljø samt den endnu lettere B&C 25, der gør det muligt for kunder med lette, nedslidte tagkonstruktioner at få et tagstenstag i stedet for et tag med f.eks. tagplader.
God investering at passe på ansatte
– Der er flere grunde til, at det er god ide at sikre et godt og mindst muligt slidsomt arbejdsmiljø i de danske håndværksvirksomheder. Dels stiller lovgivningen visse krav, som skal efterleves, men det kan desuden være en god forretning at passe på sine ansatte. Typisk er medarbejdere, der trives i et godt arbejdsmiljø, også en gevinst for produktiviteten. I en tid, hvor det kan være svært at skaffe ny faglært arbejdskraft, er det en prioritering værd. Der er undersøgelser, der viser, at medarbejdere i byggebranchen spiser smertestillende medicin jævnligt for at kunne gå på arbejde. Det kan ingen være tjent med, hvorfor en forbedring af de ergonomiske forhold – og dermed arbejdsmiljøet – vil være til gavn for alle i branchen, siger Lars Olsen.
Lette tagsten gør alle glade
Kenneth Henriksen er tømrermester og ejer af Pribo-huset ApS, der hører hjemme på Sydsjælland. Han har i flere år arbejdet med letvægtstagsten fra BMI Danmark.
– Der er to enorme fordele ved at arbejde med de lette tagsten, der ud over vægten er identisk udseende med de traditionelle betontagsten. For det første sparer det gevaldigt på sliddet på mine medarbejdere. Desuden har de lette tagsten åbnet for et mersalg til boligejere, der har lette tagkonstruktioner, men som ønsker sig et smukt tag med tagsten. Lige nu er vi ved at lægge lette tagsten på et sommerhus i Præstø, der har en let tagkonstruktion. Ydermere ville det pga. husets placering være umuligt for en kran at læsse tagstenene ind på stilladset, så dem skal vi bære ind. Der batter det virkelig, at vi arbejder med lettere tagsten. Kunderne er glade – og det er mine medarbejdere også, siger Kenneth Henriksen.
BMI Danmark ønsker gå forrest i kampen for et mere bæredygtigt byggeri og et bedre arbejdsmiljø.
– Vi arbejder hver dag på at tænke bæredygtighed og arbejdsmiljø ind i alle aspekter af vores værdikæde – lige fra de materialer vi bruger, til de tagløsninger vi skaber, tilføjer Flemming Adolfsen, adm. direktør hos BMI Danmark.