Klar til indvielse: Maritimt fyrtårn hylder havet og sejlsporten

Et nyt maritimt center på en kunstig ø ved Esbjerg Havn er et arkitektonisk og sportsligt fyrtårn, der er udset til at blive et samlingspunkt for byens maritime sportsudøvere. Bygningen er beklædt med træ, der kan tåle både vind, vejr og saltvand.
Esbjergs nye Maritimt Center ligger omgivet af vand på den kunstige halvø Esbjerg Strand.
Esbjergs nye Maritimt Center ligger omgivet af vand på den kunstige halvø Esbjerg Strand.

65 kilometer Thermo-behandlet fyrretræ, der leder tankerne hen på den nedre del af en robåd, rækker ud mod havet fra det nye vandsportshus Maritimt Center nord for Esbjerg Havn, der fremadrettet bliver hjem for byens maritime sportsklubber.

Det nye Maritimt Center, der i byggeprocessen har gået under kælenavnet Lanternen, fremstår – uanset vejr og vind – med sin ca. 2.800 m2 store ovale form som et ikonisk, solidt og funklende fyrtårn og er bygget som en hyldest til byens tætte bånd til havet. Eksempelvis kan centerets nederste etage tåle at blive oversvømmet.

Det maritime center er skabt af arkitektfirmaerne Werk og Snøhetta samt OJ Rådgivende Ingeniører. Sammen har de forsøgt at skabe en forbindelse mellem byen og havet fra denne den første bygning på den kunstige halvø Esbjerg Strand, der er placeret nord for Esbjerg Havn.

Projektleder og arkitekt hos Werk Arkitekter, Morten Kirketerp, siger:

– Bygningen reflekterer havets kræfter og lyser op som et fyrtårn ud mod havet. Udover det æstetiske har der også været fokus på funktionalitet, så bygningen på lige fod kan rumme alle roklubber, dykkerklubber, sejlsportsforeninger og byens mange andre maritime foreninger i et fællesskabende og inspirerende gårdrum, udtaler han og tilføjer:

– Bygningen er loyal overfor dets formål og er samtidig en hyldest til havet og sejlsporten.

I stueplan findes lokaler til opbevaring af både og udstyr og et fælles værksted og sliberum.
I stueplan findes lokaler til opbevaring af både og udstyr og et fælles værksted og sliberum.

Et opfattende udviklingsarbejde

Det er Claus Sørensens Fond, Alice og Tage Sørensens Fond, Lokale og Anlægsfonden og Esbjerg Kommune, der tilbage i 2019 udskrev arkitektkonkurrencen, der nu er mundet ud i det dragende bygningsværk i to etager.

Ifølge dommerkomiteen har vinderteamet leveret et identitetsskabende bygningsværk, som kombinerer en fascinerende og nyskabende arkitektur med høj funktionalitet.

Nu er bygningen klar til indvielse. Det foregår d. 21. januar.

Udviklingskonsulent Jens Øyås Møller fra Lokale og Anlægsfonden siger:

– Indvielsen af Esbjergs nye Maritime Center er kulminationen på et opfattende udviklingsarbejde, hvor alle parter har udvist mod, samarbejdsvilje og tålmodighed. Vi glæder os over, at foreninger, havneskolen og borgere har fået et fællesskabsorienteret arkitektonisk fyrtårn, der skaber de bedste betingelser for et varieret kystfriluftsliv, siger han og tilføjer:

– Placeringen på Esbjerg Strand giver en helt unik mulighed for at byde nye brugere velkomne i en særlig beskyttet ramme, samtidig med at den til tider barske vestkyst natur kun er et skumsprøjt væk.

Terrassen i hjertet af byggeriet er tænkt som et samlingssted for både gæster og brugere, der kommer fra foreninger indenfor diverse slags vandkrævende sport som roning, dykning, sportsdykning og triatlon.
Terrassen i hjertet af byggeriet er tænkt som et samlingssted for både gæster og brugere, der kommer fra foreninger indenfor diverse slags vandkrævende sport som roning, dykning, sportsdykning og triatlon.

Et byggeri i særklasse

Ud over de 65 km Thermo-behandlet fyrretræ, der skal skærme bygningen mod havet og vinden, er der også benyttet 8 kilometer terrassebrædder af den tropiske træsort Guariuba på terrassen i hjertet af byggeriet.

Træsorten er fra naturens side nærmest skabt til at modstå det til tider hårde nordiske klima.

– Udefra er der ingen tvivl om, at det er et byggeri i særklasse, og Maritimt Center slår tonen flot an for hele Esbjerg Strand. De organiske former, træet og farverne spiller sammen i en unik helhed, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Relateret indhold