Ingen har endnu en så blankpudset krystalkugle, at den giver et klart svar på, hvordan Corona-krisen vil ramme bygge- og ejendomsbranchen i de kommende år.
Som situationen ser ud nu, har cirka en ud af tre virksomheder opsagt eller hjemsendt medarbejdere uden løn. Det viser en opgørelse fra Dansk Byggeri, der også slår fast, at mange små virksomheder har en presset likviditet og derfor oplever stor usikkerhed.
Virksomhederne kan ikke klare situationen alene, og heldigvis har en række hjælpepakker bragt mange over den værste krise. Men hjælpepakkerne udfases på et tidspunkt, og derfor er der behov for en mere varig hjælp.
Et af de vigtigste værktøjer har været, at regeringen har suspenderet anlægsloftet i 2020. Alene i Københavns Kommune har det medført, at der nu fremrykkes anlægsprojekter for 350 millioner kroner. Det store beløb kommer oveni de 3,5 milliarder kroner, som hovedstaden i forvejen skal bruge på sine anlægsprojekter.
Fremrykkelse af offentlige investeringer står nærmest på første side i krisemanualen, når ledigheden truer, men den offentlige og private sektor bør bruge krisen til endnu mere at nærme sig hinanden. Det skal være slut med de letkøbte fordomme om hinandens fejl og mangler.
Kommuner og erhverv bør derfor hurtigst muligt få defineret, hvordan virksomhedernes rammebetingelser kan forbedres. På trods af udsigten til stigende ledighed er der nemlig fortsat virksomheder som mangler den rigtige arbejdskraft.
Derfor er der behov for at sammenkæde de lediges kompetencer og virksomhedernes efterspørgsel efter en bestemt type arbejdskraft. Ikke mindst på akademikersiden kan der gøres en indsats, så vores mange højtuddannede ikke kun vender sig mod den offentlige sektor, men i stedet for finder det attraktivt at arbejde i virksomhederne – for eksempel med innovation, grønne løsninger og nye samarbejdsformer.
En væsentlig udfordring er, hvordan vi sikrer et højt grønt investeringsniveau efter krisen. Det er afgørende for vores virksomheders konkurrenceevne og for miljøet generelt. Den offentlige sektor har betydelige kompetence på området og kan i høj grad bidrage til virksomhedernes strategi og forretningsudvikling.
I Danmark er vi gode til offentligt-privat samarbejde i en krisesituation. Se blot på, hvordan vi pludseligt fik værnemidler nok, da det offentlige appellerede til store danske virksomheder om at kaste sig ind i kampen.
Desværre er der områder, hvor vi fortsat halter bagefter. Offentligt-privat samarbejde i form af OPP-projekter er aldrig rigtigt kommet op at flyve, og selvom der tages mange gode initiativer, herunder i Københavns Erhvervsråd der ikke er fremmede for ovenstående ideer, har vi endnu ikke overvundet skyttegravskrigen mellem privat og offentligt.
Bygge- og ejendomsbranchen har dog gode kort på hånden. I den sektor ser man hurtigt resultaterne af en strategi for bæredygtighed og bedre miljø. Genanvendelse af materialer, nye energiformer og stærke bidrag til et bedre byliv har givet branchen en stjerne hos politikerne, der flokkes om de gode initiativer.
Lad os bruge Corona-krisen til at udbrede den tillid til et egentligt partnerskab på tværs af brancher og interesser.