Siden 2011 er er sommerhusene herhjemme vokset med over tre kvadratmeter i gennemsnit. Mens gennemsnitssommerhuset dengang var knap 72 kvadratmeter, er det nu næsten 75 kvadratmeter, først og fremmest fordi ejerne har lavet tilbygninger til de lidt ældre sommerhuse.
– Udviklingen tyder på, at rigtig mange sommerhusejere opfatter deres sommerhus som en slags sekundær bolig, hvor der også stilles krav til pladsen indendørs. At husene i år er tre kvadratmeter større end i 2011, lyder måske ikke af meget. Men da der er tale om gennemsnitsstørrelser spænder det over store forskelle, ikke bare fra hus til hus men også fra egn til egn, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.
Opgørelsen stammer fra en undersøgelse, som Dansk Byggeri har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Størst sommerhuse i Syd- og Vestjylland
De mindste sommerhuse finder man på Vest- og Sydsjælland og på Fyn, med henholdsvis cirka 65,5 og 69,5 kvadratmeter i gennemsnit. Mens de største generelt ligger i Sydjylland, hvor et gennemsnitssommerhus er over 84 kvadratmeter og i Vestjylland med knap 83 kvadratmeter. Det er også i det sydjyske, at husene er vokset mest. Her er sommerhusene i gennemsnit blevet 4,5 kvadratmeter større siden 2011.
– I Syd- og Vestjylland er det ikke mindst de store og mere eksklusive udlejningssommerhuse, der trækker tallene op. Men også i Østjylland og Nordsjælland er sommerhusenes areal vokset mere end landsgennemsnittet, siger Jacob Hangaard.
Hovedforklaringen på, at sommerhusene er blevet større, er, at ejerne bygger til. Det spiller også ind, at ældre sommerhuse bliver revet ned og erstattet af større, men nybyggeriet trækker kun gennemsnitsstørrelsen lidt op. Endelig har det også betydning, at nedlagte landbrugsejendomme opnår sommerhusstatus.
Skal man renovere eller rive ned og bygge nyt?
Hvis man beslutter sig for at renovere et sommerhus, opfordrer Dansk Byggeri husejerne til at tænke klimaforbedringer ind i arbejdet – til gavn for både økonomien og klimaet. Men i mange tilfælde kan det på lidt længere sigt bedst betale sig at rive det gamle sommerhus ned og bygge et nyt.
– Det kan være en svær beslutning at tage. Men også her er det vigtigt at se på huset, indeklimaet og økonomien som en helhed. Et nyt sommerhus behøver for eksempel langt mindre vedligeholdelse, energiforbruget og dermed varmeregningen er mindre, indretningen og lysindfaldet er typisk bedre, og så undgår man miljø- og sundhedsskadelige stoffer i huset, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard.