Bag konkurrencen står brancheforeningen Dansk Beton i Dansk Byggeri, Institut for Bygningskunst og Teknologi på KADK og Arkitektskolen Aarhus. Vinderen kåres på Building Green til oktober i forbindelse med en paneldebat om bæredygtig beton, og de nominerede projekter udstilles på KADK’s stand.
– Nutidens arkitektstuderende kommer til at tegne fremtidens byggeri, og deres bidrag til at finde nye bæredygtige måder at bruge beton på er afgørende for at reducere udledningen af CO2 i byggeriet. Samtidig har vi behov for løsninger, der tager afsæt i den aktuelle krise, siger branchedirektør Dorthe Mathiesen, Dansk Beton.
De tre bedste arkitektstuderende i konkurrencen får chancen for at præsentere og udstille deres projekt på hovedscenen på Building Green i København 29. oktober, hvor både prisen og debatten skal sætte fokus på nye innovative måder at bruge beton bæredygtigt.
Beton indgår i grøn omstilling
Byggeriet er en vigtig spiller, når samfundet skal bygges op igen oven på coronakrisen. Allerede nu har man set en tendens til fremrykkede bygge- og anlægsprojekter, men det er også vigtigt, at byggerier og projekter tager afsæt i den grønne omstilling.
– Det byggeri, vi opfører nu og i fremtiden, skal bevares i flere hundrede år. Nu hvor Danmark igen skal sættes i gang, har vi ikke råd til at rive ned og bygge op i den hast, vi hidtil har set. Det gælder både i forhold til ressourceforbruget og til udledningen af CO2. Derfor er det vigtigt, at fremtidens arkitekter har innovative idéer til æstetisk betonbyggeri, som vi kan holde ud at se på i rigtig mange år. Det er baggrunden for, at konkurrencen i år fokuserer på, hvordan bæredygtigt beton kan være en løsning på konsekvenserne af coronakrisen, siger Dorthe Mathiesen.
Nye brugsmetoder af beton
På KADK beskæftiger de kandidatstuderende sig i forvejen med bæredygtigt byggeri, for eksempel når de arbejder med FN’s verdensmål.
– Vi efterlyser nytænkende brug af beton, der for eksempel viser, hvordan man kan minimere brugen af materialer, optimere materialets egenskaber, reducere transport og brug af materialer til forskalling, genbruge og transformere eksisterende strukturer, styrke bæredygtig drift og vedligehold eller udnytte cirkulære designprincipper, siger Natalie Mossin, institutleder på Institut for Bygningskunst og Teknologi på KADK.
Og betonen skal frem i lyset.
– På AAA arbejder vi indgående med, hvordan materialer bearbejdes, anvendes og opleves i bygget form. Selv om beton bruges overalt i moderne byggeri, spiller den oftest en strukturel rolle og gemmes væk under ædlere materialer. Vi ønsker at se et projekt, der udover bæredygtige kvaliteter også forløser betonens æstetiske potentialer, siger Jon Krähling Engholt, ph.d. på Arkitektskolen Aarhus.
Fristen for aflevering af konkurrenceprojekter er 4. september. Med prisen følger et legat på 15.000 kroner.