Med to nyindgåede politiske aftaler og en pose penge på sammenlagt 730 millioner kroner håber et flertal på Christiansborg at få flere ledige i uddannelse eller på opkvalificerende kurser.
Aftalerne bringe ledige tættere på arbejdsmarked og afbløde coronakrisens virkninger.
Aftale 1: Hurtigere vej til uddannelse
Den ene aftale (som S, V, DF, RV, K og 340 millioner kroner står bag) handler at give nye ledige hurtig hjælp til at løfte deres kompetencer.
Adgangen til korte erhvervsrettede kurser bliver ifølge Beskæftigelsesministeriet samlet, styrket og forenklet, når fem ordninger bliver til én. Ad den vej vil alle ledige kunne få målrettede kurser fra første ledighedsdag – uanset om de er på kontanthjælp eller dagpenge.
Kurserne kan eksempelvis være kortere opkvalificering, der gør ledige i stand til at montere klima- og ventilationsanlæg i byggeriet.
– I en krise med ekstraordinært mange ledige skal vi kunne tilbyde en målrettet opkvalificering, så ledige bliver klædt på til nye job og brancheskift, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og fortsætter:
– Der er blandt andet brug for flere hænder til testning og ekstra rengøring. Og om kort tid skal nye grønne job besættes, når vi blandt andet går i gang med at klimarenovere landets almene boliger.
Ministeren ser desuden et behov for, at den økonomiske stopklods for for at gå uddannelsesvejen skal fjernes. Her kommer aftale nummer to ind i billedet.
Aftale 2: Forhøjede dagpenge under uddannelse
Den anden aftale (som S, V, DF, RV, SF, EL og 390 millioner kroner står bag) giver nemlig et bedre økonomisk grundlag for at uddanne sig.
Ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse får fra august 2020 og frem til udgangen af 2021 ret til at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent dagpenge. Kravet er, at man er fyldt 30 år og starter på en uddannelse, hvor der er gode jobmuligheder.
Ufaglærte ledige får dermed ret til at begynde på en uddannelse som for eksempel smed, elektriker eller andre fag, hvor der er efterspørgsel på hænder. Har man allerede to års relevant erhvervserfaring, forkortes uddannelsen: en ny smed kan udklækkes efter 18 uger på skolebænken, en elektriker efter 31 uger i skole.
Inden for fagområder hvor der ikke mangler arbejdskraft, får ledige 80 procent dagpenge under uddannelsen med mulighed for at låne op til 100 procent, som det også er tilfældet i dag.
– Vi fjerner den økonomiske stopklods for at vælge uddannelse, når man først har været ude på arbejdsmarkedet. Vi er ikke i tvivl om, at det er en god investering, hvis vi får løftet flere ufaglærte til faglærte – både for den enkelte, virksomhederne og samfundet, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.