210 millioner kroner til 5.000 nye uddannelsespladser. Det har regeringen og alle Folketingets partier netop afsat til de videregående uddannelser, som et ekstraordinært COVID-særtilskud. Målet er at fremme uddannelser inden for områder som teknologi og it samt bidrage til at skabe vækst i dansk økonomi. Samtidig fremhæver partierne, at institutionerne skal prioritere uddannelser, der kan understøtte den grønne omstilling og bidrage til realisering af 70-procentsmålsætningen.
Vi er glade for, at der er landet en aftale, hvor politikerne svarer på coronakrisen ved at kigge fremad mod den grønne omstilling og hjælper til med at skaffe kompetencerne til at gennemføre opgaven. Jeg håber meget, at regeringen vil afsætte nogle af pladserne til bygningskonstruktørerne, som jo netop er nøglepersoner i den grønne omstilling i byggeriet og opfyldelsen af 70-procentsmålsætningen og er helt centrale i forbindelse med energirenoveringer, klimatilpasset nybyggeri og anlæg samt forbedret infrastruktur.
Gode beskæftigelsesmuligheder
Aftalen skitserer en række kriterier for de uddannelser, der kan oprette nye pladser. Et af kriterierne er fx, at mindst halvdelen af dimittenderne typisk finder job i den private sektor, hvor efterspørgslen forventes at være størst de kommende år.
Flere end 4 ud 5 bygningskonstruktørerne arbejder i den private sektor, og efterspørgslen er fortsat stor i et byggeri, der bliver stadig mere og mere kompliceret. De projekter, der ligger i pipelinen for byggeriet i Danmark de næste mange år, vil kun vil bidrage yderligere til efterspørgslen.
Aftalen fokuserer også på uddannelser, hvor der er gode beskæftigelsesmuligheder, og hvor uddannelsesinstitutionerne har mulighed for at øge optaget.
Der har i en årrække været direkte mangel på bygningskonstruktører. Lige nu er det korrigeret til, at der gode jobmuligheder over hele landet. Konstruktøruddannelsen udbydes otte steder i landet og byder derfor på oplagte muligheder for at styrke regionerne bredt.
Derfor vil Konstruktørforeningen opfordre politikerne, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen samt Styrelsen for Uddannelse og Forskning til at bruge denne mulighed til at sikre tilstrækkelige forsyninger af bygningskonstruktører på arbejdsmarkedet. Der er brug for dem, og der vil der være længe fremover.