Ny teknologi skærer 20 procent af energiforbruget hos Troldtekt

Massive investeringer i fabrikken har gjort produktionen af Troldtekt akustikplader mere energieffektiv.
Troldtekt bliver stadigt mere produktive, og det gavner på miljøregnskabet. Pressefoto. 
Troldtekt bliver stadigt mere produktive, og det gavner på miljøregnskabet. Pressefoto. 

Det var en milepæl i Troldtekts historie, da snoren til virksomhedens nye fabrikslinje blev klippet i februar 2019. Indvielsen af den nye linje varslede en endnu mere miljøeffektiv produktion af Troldtekt akustikplader. Det viser de tal, som Troldtekt præsenterer i virksomhedens CSR-rapport for 2019.

Her fremgår det, at energiforbruget per produceret kvadratmeter akustikplade faldt fra 25,47 MJ (megajoule) i 2018 til 21,95 MJ i 2019. Efter de foregående års investeringer i den gamle fabrikslinje, som fortsat udgør halvdelen af produktionen, var energiforbruget i forvejen nedbragt fra 27,76 MJ i 2017. Dermed er den samlede reduktion på 20,9 procent.

– Vi producerer millioner af kvadratmeter om året, så når vi alene på to år skærer en femtedel af forbruget per enhed, batter det for miljøet. Det er meget positivt, at vi allerede nu ser gevinsterne af de 180 millioner kroner, vi har investeret i den nye fabrikslinje, siger Peer Leth, der er administrerende direktør hos Troldtekt A/S.

Han fremhæver, at produktionen af akustikpladerne er baseret på el fra vindenergi via en klimapartneraftale med Ørsted. Troldtekt har eget biomassefyr på fabriksområdet, så procesvarme og opvarmning af produktionshaller er baseret på CO2-neutral biomasse. 

Fra to til fire verdensmål

Opgraderingerne af fabrikken og fokus på vedvarende energi matcher Troldtekts strategiske fokus på det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle – og FN’s verdensmål 12 (ansvarligt forbrug og produktion). Målet er et af fire verdensmål, som Troldtekt fokuserer på, og som bliver foldet ud i den nye CSR-rapport.

– Vores første skridt var at fokusere på mål 12 og mål 15 (livet på land) samt herunder fire delmål, som vi hararbejdet kontinuerligt med i et par år. Nu har vi evalueret og besluttet at udvide med yderligere to mål og tredelmål, siger Peer Leth og fortsætter.

– Når jeg holder eksterne oplæg om vores CSR-arbejde, hører jeg, at mange er i tvivl om, hvordan de skal gribe verdensmålene an. Det er en udbredt opfattelse, at man skal arbejde med alle 17 mål og 169 delmål. Hos Troldtekt har vi tidligt haft fokus på at gøre det uoverskuelige overskueligt ved at tage fat de steder, hvor vi har størst indflydelse.

Ambitioner for skoven

Skovene i særdeleshed har gavn af Troldtekts fokus på FN’s verdensmål. To af fire mål, som Troldtekt arbejder med, omfatter nemlig bæredygtig skovdrift. Det gælder mål 15 (livet på land) samt mål 17 (partnerskaber for handling). 

Helt konkret har det betydet, at virksomheden har suppleret sin FSC-certificering med en PEFC-certificering, så bygherrer nu kan vælge, hvilken type certificering, man ønsker at benytte. Der er ikke mulighed for at vælge ucertificeret træ. 

Samtidig har man i partnerskab med FSC Danmark søsatte et projekt, som skal sikre flere FSC-certificerede skove i Danmark. Den fælles indsats bestod af flere aktiviteter og resulterede blandt andet i, at Ringkøbing-Skjern Kommune nu har FSC-certificeret kommunens skove.

Relateret indhold