Byg-Erfa anviser: 3 skarpe om tage

Tagets primære funktion er at holde vind og vejr ude af boligen, derfor er tæthed og korrekte tilslutninger til ydervæggene afgørende. Lige så vigtigt er det imidlertid at dampspærrer og membraner indbygges, så der ikke utilsigtet opstår fugtskader. Fonden Byg-Erfa anviser her tre vigtige fokusområder vedrørende dette.
En åbnet nordvendt tagflade med råd/svampeskader som følge af utilstrækkelig hensyntagen til skyggeforholdene på tagfladen.
En åbnet nordvendt tagflade med råd/svampeskader som følge af utilstrækkelig hensyntagen til skyggeforholdene på tagfladen.

Om Byg-Erfa

  • – Fonden Byg-Erfa indsamler, bearbejder og formidler byggetekniske erfaringer fra byggeriets praksis og forskning.
  • – Byg-Erfas erfaringsblade er en del af “alment teknisk fælleseje”. De er forfattet af eksterne eksperter, samt kvalitetssikret og valideret af Byg-Erfas Teknikergruppe, der består af 9 eksterne eksperter fra forskning og praksis.
  • – Byg-Erfa har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af: Molio, Byggeskadefonden, BvB – Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Forsikring & Pension, Statens Byggeforskningsinstitut og Teknologisk Institut

1. Fugtadaptive dampspærrer i uventilerede paralleltage

Fugtadaptive dampspærrer har i de senere årtier ofte været anvendt i uventilerede, træbaserede paralleltagskonstruktioner. Det har med tiden vist sig at kunne give anledning til fugtskader i form af råd, svamp eller skimmelvækst, fordi der ikke har været nok opmærksomhed på de ganske restriktive anvendelsesbetingelser.

Den fugtadaptive dampspærre placeres så langt nede i konstruktionen som muligt, normalt direkte under isoleringslaget. Når tagfladen er solbeskinnet om sommeren, drives fugten ned mod den fugtadaptive dampspærre, hvor den relative luftfugtighed bliver høj, og med en lav vanddampdiffusionsmodstand vil der derfor ske en udtørring mod det underliggende rum.

Som alternative løsninger kan der anvendes et varmt tag eller evt. et ventileret tag. Læs mere her.

Læs også: Byg-Erfa anviser: 3 skarpe om isolering

2. Bygningers lufttæthed

Siden 2006 har der været krav til nye bygningers lufttæthed, men mange bygninger opfylder ikke kravene. Bygninger, der ikke prøves, bliver i energimærkningen tillagt den dårligere værdi af lufttætheden i BR18, hvilket gør det svært at overholde energirammen. Fonden Byg-Erfa udgiver derfor nu et erfaringsblad om kravene til bygningers lufttæthed og opfyldelsen af dem.

Kravene til lufttæthed er indført for at hindre energispild og fugtskader ved, at varm luft strømmer ud gennem tilfældige utætheder i klimaskærmen. En lufttæt klimaskærm kan også bidrage til bedre indeklima uden træk, fordi luftskiftet gennem ventilationsspalter eller friskluftventiler kan projekteres, så der undgås trækgener.

Derfor skal bygninger projekteres med et tæthedsplan, der fx kan indtegnes på en snittegning. Herved bliver det let at lokalisere alle detaljerne, fx gennembrydninger, samlinger og tilslutninger samt at lokalisere de materialer, der indgår i detaljerne. Læs mere her.

Læs også: Byg-Erfa anviser: 3 skarpe om ældre trævinduer

3. Tagmembraners tilslutning – udformning af inddækninger

Gennem de senere år er der i byggebranchen i flere tilfælde konstateret indtrængen af vand og nedbrydning af materiale på store byggerier, der hvor tagmembraner møder ydervægge. Det skyldes, at der enten har manglet inddækning, at inddækningerne har været for lave, eller at de har været uhensigtsmæssigt projekteret eller udført.

Derfor er det vigtigt at sørge for korrekt højde for og montering af inddækninger, når tagmembraner sluttes til forskellige typer ydervægge – fx formure (skalmure), puds på udvendigt isoleret murværk/beton og lette vægge. I varme tage kan man desuden opnå en lufttæthed i tagkonstruktionen, hvilket forhindrer dannelse af kondens samt håndtere tilslutningen optimalt ved døre på tagterrasser og grønne tage. Læs mere her.

Relateret indhold