Edison Park i Lund bliver fremtidens arbejdsplads

Arkitema har vundet konkurrencen om at tegne et 20.000 kvadratmeter stort erhvervsområde med tilhørende parkeringshus i den sydsvenske by Lund.
Edison Park skal skabe nyt liv i Lund. Visualisering: Arkitema Architects.
Edison Park skal skabe nyt liv i Lund. Visualisering: Arkitema Architects.

Om byggeriet

  • Omfang: 20.000 kvadratmeterBygherre: CastellumArkitekt: Arkitema Architect

Erhvervsområdet Edison Park i Lund skal ikke blot være en arbejdsplads, de ansatte skal også opleve et kontormiljø med gode arbejdsforhold, der lever op til alle standarder, og nyde mulighederne for ophold i skønne, rekreative udeområder. Det skriver Arkitema Architects i en pressemeddelelse.

Men lige nu er området alt andet end dét. Det allerede eksisterende erhvervsområde i Ideon Science Park fremstår i dag udtryksløst med mange fritliggende kontorbygninger på store asfalterede parkeringsarealer. Derfor lyder opgaven på at fortætte området og gøre udendørsarealerne mere attraktive.

– Vi håber, at Edison Park vil tilføre området en helt ny energi. Vores erfaring viser, at det er bedst at fokusere på udvalgte zoner, hvis du vil skabe byliv i tyndt befolkede områder. På samme måde har Edison Park brug for sin nerve, så ingen er i tvivl om, hvor pulsen er, og hvor møderne finder sted, fortæller Glenn Elmbæk, partner og forretningsområdechef i Arkitema.

De to nye kontorbygninger, der hver kommer til at udgøre 10.000 kvadratmeter, bliver bygget i forskellige skalaer. Foruden kontorbygningerne vil et moderne parkeringshus gemme bilerne af vejen og give plads til, campus-inspirerede omgivelser med park og rekreative områder, der vil invitere til både aktivitet og ophold i små zoner og pavilloner med funktioner som blandt andet cafe, orangeri og siddepladser.

Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig

Bygherren, Castellum, ønsker at skabe en bygning, der bliver Sveriges største plusenergi-kontorbygning. Samtidig skal bygningen skabe en forbindelse til omgivelserne og byen og få området til at udstråle en urbanitet og bæredygtighed, som bliver særligt for hele Edison Park.

– Vores ambition er at skabe et miljø, hvor innovation, møder og arbejde mødes naturligt. Et andet vigtigt aspekt er naturligvis bæredygtighed, der gennemsyrer hele projektet ved for eksempel at bygge et plusenergihus, der også har miljøcertificeringen Miljöbyggnad Guld, siger Ola Gunnefur, projektleder hos Castellum.

Bæredygtighedsmålet opnår Arkitema ved blandt andet at installere solceller på bygningernes sydvendte facader gemt bag anodiserede aluminiumspaneler. På parkeringshusets facade vil man fra den nærliggende motorvej også kunne se et display, der ligesom pixels på en skærm løbende vil rapportere om Edison Parks energitilskud til omverdenen.

Relateret indhold