Om Byg-Erfa
- – Fonden Byg-Erfa indsamler, bearbejder og formidler byggetekniske erfaringer fra byggeriets praksis og forskning.
- – Byg-Erfas erfaringsblade er en del af “alment teknisk fælleseje”. De er forfattet af eksterne eksperter, samt kvalitetssikret og valideret af Byg-Erfas Teknikergruppe, der består af 9 eksterne eksperter fra forskning og praksis.
- – Byg-Erfa har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af: Molio, Byggeskadefonden, BvB – Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Forsikring & Pension, Statens Byggeforskningsinstitut og Teknologisk Institut
1. Forsatsløsninger til ældre vinduer – varme- og lydisolering samt dagslys
Ældre vinduer med et lag glas kan få bedre varme- og lydisolerende egenskaber, hvis der monteres forsatsrammer indvendigt. Herved forbedres også indeklimaet, idet kuldenedfald, også kaldet træk, fra vinduet reduceres. Men de forventede fordele udebliver, hvis valg af ruder og montering af forsatsrammer ikke er korrekt. Herudover kan uhensigtsmæssigt valg af rudetyper medføre uønsket reduktion af dagslys.
Ved valg af forsatsrammer er de oplukkelige typer i gedigne materialer og udførelse at foretrække. Det er meget vigtigt med præcise opmålinger, for at forsatsløsningen kan blive helt tæt mod det varme rum. Herved undgås både dugproblemer og forringet lyd- og varmeisolering.
Læs også: Byg-Erfa anviser: 3 skarpe om isolering
Tæthed kan desuden sikres ved at montere tætningslister mellem alle rammer og anslag. Sidstnævnte bør ikke være for smalle, og det kan undgås, hvis karmen forsynes med anslagslister. Hulrummet mellem forsats- og basisvindue skal udluftes for at undgå dug på basisvinduets inderside, og udluftningen skal altid ske gennem det eksisterende vindue (basisvinduet) til det fri.
Inden monteringen af forsatsrammerne skal det eksisterende vindue istandsættes omhyggeligt for at opnå de forventede varme- og lydisolerende egenskaber. Se mere nedenfor.
Læs mere i erfaringsbladet ‘Forsatsløsninger til ældre vinduer – varme- og lydisolering samt dagslys‘ (31) 02 02 14.
Ældre trævinduer – vedligehold og istandsættelse
Løbende reparation af småskader på trævinduer betyder, at de kan holde længe med meget lidt vedligehold. Det er ikke altid, at de vinduer, der ser værst ud, er de mest reparationskrævende. Selv om malingen skaller og hænger i laser, er vinduets byggetekniske tilstand ikke nødvendigvis kritisk. Derfor bør der altid foretages en omhyggelig tilstandsvurdering af skadernes omfang.
Vedligeholdelse og istandsættelse kræver principielt den samme behandling og udførelse – forskellen ligger i arbejdets omfang. Hvis der viser sig mange arbejdskrævende skader, kan man overveje at udskifte de gamle vinduer. Man skal dog være opmærksom på, at husets originale vinduer oftest passer bedst til bygningerne. Hvis de ældre vinduer ikke har omfattende skader, vil vinduerne være af god byggeteknisk kvalitet, der kan være værd at bevare.
Hvis sålbænken er faststøbt til et vindue, der skal udskiftes, bør sålbænken udskiftes samtidig for at undgå skader efter få år, da det er svært at genskabe den originale løsning. Man skal være varsom ved udskiftning af indmurede vinduer, da de kan indgå i understøtningen af murværket. Vær især opmærksom, hvis de overliggende stik er lave, da der her kan opstå revner i murværket ved vinduesudskiftning.
Læs mere i erfaringsbladet ‘Ældre trævinduer – vedligehold og istandsættelse‘ (21) 01 12 27.
Udførelse og malebehandling af vinduers topforsegling
Vil man sikre trævinduer en god holdbarhed og en problemfri vedligeholdelse, må topforseglingen udføres korrekt. Malinger hæfter ikke til de traditionelle (silikone)topforseglinger, og det forseglede område ved vinduernes bundglasliste holder derfor ofte for dårligt – og komplicerer efterfølgende malearbejde ved almindeligt vedligehold.
Resultatet er afskalning af malingen samt risiko for vandindtrængning i vinduernes bundglasfals. Vand vil kunne trænge ind mellem fugemasse og maling, og der kan også forekomme vedhæftningssvigt mellem forseglingsmateriale og hæfteflader, ligesom der ses kohæsionsbrud i forseglingsmaterialet.
Derudover bliver topforseglinger desværre også udført på malinglag, som senere slipper, så vand kan trænge direkte ind i træet. Ud over at træets levetid forringes, kan termorudefabrikantens garanti bortfalde, hvis vinduet kan karakteriseres som “dårligt vedligeholdt”.
Læs mere i erfaringsbladet ‘Udførelse og malebehandling af vinduers topforsegling‘ (31) 96 05 21.