Fortjent æresmedalje: Har inspireret en hel generation af arkitekter

75-årige Jens Thomas Arnfred blev arkitekt MAA på sine meritter med Vandkunsten og modtager nu Arkitektforeningens æresmedalje for sin høje faglighed, sit store engagement og tydelige kærlighed til arkitekturen.
Sammen med Vandkunsten har Jens Thomas Arnfred haft afgørende betydning for dansk arkitekturs humane tradition med tæt-lavt-byggeri og de mange boligfællesskaber. Foto: Jonas Petri/Arkitektforeningen
Sammen med Vandkunsten har Jens Thomas Arnfred haft afgørende betydning for dansk arkitekturs humane tradition med tæt-lavt-byggeri og de mange boligfællesskaber. Foto: Jonas Petri/Arkitektforeningen

Det skæve CV – Jens Thomas Arnfred

  • – Gik ud af skolen efter 7. klasse
  • – Arbejdede i en større svinestald i Sønderborg
  • – Fik søfartsbog som 15-årig og sejlede til Grønland
  • – Vaccinerede kyllinger på store kyllingefarme i Essex
  • – Gik i tømrerlære men sprang fra
  • – Søgte i 1967 ind på Arkitektskolen men gennemførte aldrig
  • – Medstifter af Vandkunsten i 1970
  • – Blev i 1979 optaget som medlem i Arkitektforeningen og fik titlen MAA for sine meritter
  • – 75 år

Han er kendt for sine stærke holdninger og visioner – og evnen til at føre dem ud i livet. Gennem hele sin karriere har nu 75-årige Jens Thomas Arnfred lagt stemme til arkitekturens rolle i samfundsudviklingen. Både gennem tegninger og ord.

For det engagement og ‘drive’ modtager han nu Arkitektforeningens æresmedalje.

– Jens Thomas Arnfred har inspireret en hel generation af arkitekter med sin humanisme, engagement og en forståelse af, at arkitektur er mere end form og æstetik. Hans praksis som arkitekt, underviser og samfundsdebattør har været gennemsyret af kærlighed til arkitekturen, stærke holdninger og høj faglighed. Det vil vi gerne fremhæve som inspiration for andre, og ikke mindst de unge generationer af arkitekter, udtaler Johnny Svendborg, forperson for Arkitektforeningen, der overrækker æresmedaljen til Jens Thomas Arnfred d. 3. februar 2023.

En stærk æstetisk nerve

Efter bare to år på Det Kongelige Akademis Arkitektskole stiftede Jens Thomas Arnfred Vandkunsten i 1970 sammen med arkitekterne Michael Sten Johnsen, Svend Algren Nielsen og Steffen Kragh.

Med tegnestuens første boligbyggerier Tinggården fra 1978 og den efterfølgende lange række af skelsættende boligbyggerier, blev kimen lagt til tæt-lav-traditionen og de mange boligfællesskaber, der nu synes at få en ny relevans i lyset af klimakrisen og behovet for at styrke det sociale fællesskab gennem blandet boligsammensætning.

Sammen med Vandkunsten har han tilført arkitekturen en stærk æstetisk nerve, der med lige dele indignation og indlevelse har haft afgørende betydning for den humane tradition i dansk arkitektur.

Siden har tegnestuen – med Jens Thomas Arnfred som en stærk drivkraft – skabt en perlerække af bolig- og erhvervsbyggerier med stor betydning for udviklingen af byggeriet i Danmark.

Det store engagement og kærligheden til arkitekturen har ført til en tider provokerende, men altid præcis samfundskritik – til forargelse for nogen og til stor inspiration for andre, men aldrig ligegyldig.

Ærespris ‘betyder utroligt meget’

Jens Thomas Arnfred gennemførte aldrig arkitektuddannelsen, men i 1979 blev han optaget som medlem i Arkitektforeningen og fik titlen MAA for sine meritter. Siden har han – sammen med Vandkunsten – modtaget mange priser.

Det gør dog et særligt indtryk, når hans eget fag peger på ham som æresmedlem, siger han:

– Jeg ved jo godt, at jeg kan blive opfattet som lidt for kritisk og måske også lidt naiv en gang imellem. Men bag det lidt krøllede image har vi altid været pisseambitiøse arkitekter på Vandkunsten. Vi flyttede fokus fra det formfuldendte til det mere alment gyldige og gik sjældent på kompromis i vores søgen efter en skønhed, vi kunne mærke, gerne ville opdages. Det betyder utroligt meget at blive anerkendt af mine fagfæller for det, siger

Jens Thomas Arnfred der sammen med Vandkunsten bl.a. har videreført og nyfortolket det bedste i dansk arkitektur samtidig med, at tegnestuen har insisteret på at tage ansvar for det sociale.

Relateret indhold