Direktører i debat: Ingeniører skal blande sig mere

De rådgivende ingeniører skal ikke være bange for at blande sig i samfundsdebatten. Og så skal der opkvalificering og flere kvinder til branchen. Sådan lød nogle af hovedpunkterne i paneldebatten til FRI's årsmøde torsdag.
Branchen bør blande sig noget mere, lød det i paneldebatten. Fra venstre ses: Ane Cortzen, moderator og tv-vært, Lars-Peter Søbye, direktør for Cowi, Ib Enevoldsen, direktør for Rambøll og Carsten Toft Boesen, direktør for Niras. Foto: Louise Gregersen
Branchen bør blande sig noget mere, lød det i paneldebatten. Fra venstre ses: Ane Cortzen, moderator og tv-vært, Lars-Peter Søbye, direktør for Cowi, Ib Enevoldsen, direktør for Rambøll og Carsten Toft Boesen, direktør for Niras. Foto: Louise Gregersen

KØBENHAVN: – Der er meget at glæde sig over.

Det var en af de positive pointer fra Niras-direktør, Carsten Toft Boesen, da han og direktør-kollegerne fra Cowi og Rambøll deltog i en paneldebat om branchens udfordringer på Foreningen af Rådgivende Ingeniørers årsmøde torsdag.

For vi står i forandringernes tid, hvor ikke bare klimaet men også samfundet og behov forandres. Og forandringer betyder overordnet set, sagde Carsten Toft Boesen, at der netop er brug for ingeniører til at finde løsningerne.

Efteruddannelse er vigtig

Men forandringer giver også udfordringer. Det mener Ib Enevoldsen, der er direktør for Rambøll og i øvrigt nygenvalgt formand for FRI.

– Når vi ser på alle de forandringer, så skal der tjenes penge til, at vi kan investere i at levere de ting, der bliver efterspurgt, lød det fra Rambølls direktør Ib Enevoldsen.

Han mener, en af udfordringerne for branchen er, at få investeret i at opdatere medarbejderne til kundernes nye behov.

– Vi står her som tre fondsejede firmaer, der ikke skal levere afkast på børsen. Men jeg kan godt stille spørgsmålstegn ved, om vi tjener penge nok til at kunne løfte de udfordringer, som markedet efterspørger, lød det fra Enevoldsen, der fortsatte:

– Vi skal huske at tjene penge til at lave systemer, så vi kan efteruddanne vores medarbejdere. Vi har ikke et samfund, hvor vi kan sige, at vores medarbejdere er forældede, så vi kan få nogle nye. Tværtimod. Vi har rigtig meget dygtig viden og en forpligtelse som firma til at opdatere og efteruddanne den, sagde han.

Borgerpligt at blande sig

For fjerde år i træk offentliggjorde Foreningen af Rådgivende Ingeniører torsdag i forbindelse med årsmødet rapporten, “State of The Nation”, om infrastrukturens og offentlige bygningers tilstand i Danmark. En slags tilstandsrapport. Det er håbet, at den danne grundlaget for politiske beslutninger, lød det, da den blev præsenteret til årsmødet.

Men det er ikke nok, at politikerne skeler til rådgivende ingeniørers viden. Det mener Cowis direktør Lars-Peter Søbye.

– Jeg mener rent faktisk, at der er brug for, at vi som branche kommer mere på banen. At vi blander os noget mere, og at vi kvalificerer den debat, der er med fakta og korrigerer om nødvendigt. Jeg mener, det er vores borgerpligt, lød det fra Lars-Peter Søbye i paneldebatten.

Ifølge ham er branchen for tilbageholdende.

– Jeg mener, debatten har brug for os. Vi har nogle vinkler, som en væsentlig aktør. Vi har en viden om klima og miljø, men vi har jo også meget lang erfaring med, hvordan man planlægger fremtidens byer. Jeg synes, vi er defensive og tilbageholdende, når det kommer til at tage stilling, sagde Lars-Peter Søbye.

Hvad med kvinderne?

Debatten blev modereret af tv-vært og arkitektuddannede Ane Cortzen. Efter de tre paneldeltagere havde fremlagt deres bud på muligheder og udfordringer i branchen, skubbede hun til dem med et højaktuelt spørgsmål:

– Ser I det slet ikke som en udfordring, at der ikke er flere kvinder i jeres branche? sagde hun og henviste til Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts.

– Det er en kæmpe udfordring. Vi arbejder jo med helt ned i grundskolen at overbevise om, at der ikke er noget ved faget, der er maskulint. Det skal løses, sagde Ib Enevoldsen, Rambøll.

Lars-Peter Søbye, Cowi, var ikke uenig i udfordringen. Men han ser gerne, debatten tager et andet udgangspunkt.

– Man skal passe på, at det ikke bliver en diskussion om mand eller kvinde. Det er en diskussion om diversitet, og det er vi ikke gode nok til. Derfor skal vi arbejde mere systematisk med det, sagde han.

Det var Niras-direktør Carsten Toft Boesen ikke uenig i. Og han kom også med en tilståelse.

– Jeg tør godt indrømme, at jeg har været en af dem, der har sagt, at det (at få flere kvinder i branchen red.) kommer af sig selv. Men det kommer ikke af sig selv, sagde han.

Skal være modige

Der var enighed blandt de tre direktører om, at branchen godt kan stikke næsen mere frem i den offentlige debat.

– Jeg tror, de fleste ingeniører tænker før de taler, og det gør, at substansen bliver meget bedre, men så er den måske ikke relevant længere, sagde Niras-direktør Carsten Toft Boesen.

– Vi skal ikke have meninger om alt, men vi skal være modige til at tage chancen og bruge vores erfaring fremfor at skulle være defensive, sagde Ib Enevoldsen.

– Vi er opdraget til at vi praler ikke med det, vi laver. Det håber jeg, de unge vil være med til at være mønsterbrydere på, lød det fra Lars-Peter Søbye.

Relateret indhold