Et forudsigeligt mord

Carsten Mai, politisk rådgiver og sociolog, Carsten Mai og Co.
Carsten Mai, politisk rådgiver og sociolog, Carsten Mai og Co.

Efter et langt og broget forløb er det nu lykkedes regeringen at skaffe sig et politisk flertal bag indgrebet overfor boligreguleringslovens omstridte paragraf 5 stk. 2. Sjældent har en politisk sag bølget så meget frem og tilbage mellem de politiske blokke, og sjældent er en sag landet præcist så dårligt, som ejendomsbranchen forudså.

Regeringen ville de spekulative og profitdrevne renoveringer til livs og sende de store udenlandske investorer på porten. Resultatet er blevet et helt andet. Der er skabt massiv usikkerhed blandt andelsboligforeningerne, og de første andelshavere har allerede fået vendt tommelfingeren nedad efter et skuffende besøg i deres bank.

Lejere kan se langt efter de nødvendige renoveringer ikke mindst på energisiden som skal sikre, at ejendommene også i fremtiden er tidssvarende og lever op til de nye og skrappe klimakrav.

For høje forventninger

Boligministeren lancerede sit indgreb med en helt legitim politisk dagsorden: Nemlig at komme de lejere til hjælp som havde oplevet markante huslejestigninger, som kom som lyn fra en klar himmel. Der var ingen anden vej for en nytiltrådt socialdemokratisk minister som tidligere har vist indsigt i de komplicerede forhold på det danske boligmarked.

Men ministeren placerede sig lidt vel højt oppe i det politiske træ og fik tændt nogle forventninger, som han fik svært ved at indfri. I starten af det lange forløb så det nemlig ud som om, at man politisk kunne ramme boligbranchens brodne kar, uden at det gik ud over nogen.

Snart skulle det vise sig, at både andelsboligerne, de nødvendige renoveringer og klimaet skulle betale en høj pris for, at ministeren kom tørskoet i land med sine markante udtalelser. Desværre gik der skyttegravskrig og politisk positionering i sagen, hvorefter forventningerne blev skuffet og ingen rigtig er glade for indgrebet.

Tid til justering

Ejendomsbranchen havde indsigt og faglige argumenter nok til at politikerne kunne tænke andelsboligerne ind i deres aftale, men da det ikke skete, endte vi med et forudsigeligt mord på en unik dansk boligform der har vist sin styrke igennem årene.

At andelsboligernes organisation så har svinget pendulet rundt nogle gange og først støttet indgrebet og siden kritiseret det, har ikke hjulpet på sagen.

Men der er tid endnu. Lovforslaget er først vedtaget, når folketingsmedlemmerne trykker på den grønne knap og der er derfor tid endnu til at få justeret forslaget til gavn for klimaet, renoveringerne og andelsbolighaverne.

Men det kræver, at den politiske taktik lægges til side. Hvem tør mon tage det første skridt på Christiansborg?

Relateret indhold