Om nogen kan Holland føre bevis for, hvordan man holder vandmasser væk fra landjorden og undgår oversvømmelser. Derfor er det måske ikke så opsigtsvækkende, at det netop er en hollandsk oceanograf, der fremfører en løsning på klimahøjvande i Nordsøen. Selve løsning derimod kan nok vække opsigt. Forslaget indebærer nemlig 476 kilometer dæmning mellem Norge og Skotland som værn mod vand fra nord, men yderligere 161 kilometer dæmning mellem England og Frankrig yder beskyttelse mod vest. Det beretter ing.dk.
Det enorme anlægsarbejde, der vil beløbe sig til en pris mellem 250-500 milliarder euro – svarende til 0,1 procent af bruttonationalproduktet i alle de lande, som vil opnå beskyttelse, er lagt frem i alvor.
– Ud over at være en mulig løsning er design af en sådan ekstrem dæmning hovedsageligt en advarsel, fordi det afslører alvoren af problemet, der hænger over vores hoveder, udtaler oceanograf ved Royal Netherlands Institute for Sea Research Sjoerd Groeskamp og begrunder, at det rent faktisk kunne lade sig gøre:
– Vi er i øjeblikket i stand til at bygge faste platforme i dybder på over 500 meter, så en sådan dæmning synes også mulig.
Forslaget bringes i en videnskabelig artikel i denne måned i tidsskriftet American Meteorological Society.