Presset på byggeriets arbejdsmarked er aftaget

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Pressefoto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Pressefoto: Ricky John Molloy.

I december betød mangel på medarbejdere, at produktionen i 21 procent af byggevirksomhederne blev ramt, mens næsten lige så mange – 20 procent – blev begrænset af mangel på efterspørgsel.

For et år siden manglede cirka hver tredje byggevirksomhed medarbejdere, nu er det kun lige godt hver femte. Og som en relativ ny tendens er der næsten lige så stor mangel på opgaver, som der er mangel på arbejdskraft. Man kan sige, at det konjunkturmæssige pres på byggeriets arbejdsmarked er kraftigt aftagende, mens den mere strukturelle mangel på faglærte – især tømrere og elektrikere – består.

Ifølge Danmarks Statistik er det især anlægsentreprenørerne, der i øjeblikket bliver begrænset af mangel på efterspørgsel. De seneste fem måneder i træk har over 30 procent af anlægsvirksomhederne manglet opgaver, senest 35 procent i december.

Mange anlægsvirksomheder oplever store huller i ordrebøgerne på hjemmemarkedet, og det er ved at være temmelig problematisk, at forhandlingerne om en langsigtet infrastrukturplan lader vente på sig.

I gennemsnit seks måneders arbejde i ordrebogen

Danmarks Statistik tager én gang om måneden temperaturen på de større branchers forventninger til fremtiden.

For byggeriet er der ikke ligefrem tale om en flot nytårsraket, men snarere en fuser, idet den sammensatte, sæsonkorrigerede konjunkturindikator er faldet fra minus to i november til minus fem i december.

Også når man ser på varigheden af arbejdet i byggeriets ordrebøger, er der i december sket et fald til seks måneder mod i gennemsnit 6,2 måneders arbejde i ordrebogen i november. Dette nøgletal ligger dog stadig på et historisk ganske højt niveau.

Relateret indhold