ODENSE: Nye opfindelser og teknologier har en opstartsfase, hvor mulighederne er talrige, men anvendelsen er uafklaret. Sådan forholder det sig også med robotter i byggeriet og i produktionshallen, fortæller branchechef i Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri Frederik Waitz Søborg, der mandag var arrangør af Robotdagen i Odense, hvor forskeroplæg og besøg hos virksomhederne Odico og Universal Robots var på menuen.
– Jeg mener, det er ekstremt vigtigt at integrere robotter. Mange af Dansk Byggeindustris medlemmer forsøger at optimere deres produktion via lean og robotter. Vi har set i dag, at robotteknologien nu er ved at være der, hvor flere principper fra de lukkede produktionshaller kan overføres til byggepladserne, siger branchechefen, der på dagen hæftede sig ved deltagernes diskussionslyst og interesse for nye teknologier og automatiserede medarbejdere.
Virkeligheden møder mulighederne
Selvom robotter ikke har gået sin sejrsgang i branchen, er teknologierne kommet dertil, hvor virkeligheden og mulighederne er begyndt at møde hinanden. Dét er netop nøglen til robotternes rykind.
– Det er afgørende at finde fikspunktet, hvor robotter kommer virkeligheden i møde og vice versa. Det tegner til, at det er ved at ske, og når det sker, vil det udvikle sig eksponentielt, siger branchechefen, der fik en appetitvækker på robotteknologiernes muligheder.
– Det er meget interessant at opleve koblingen mellem robotter og nogle af de megatrends, vi står over for såsom klima og bæredygtighed. Når robotter samtidig øger produktionen og er til at betale, så er det for alvor spændende. Hos Universal Robots kunne de også fortælle, at det ikke koster afskedigelser, hvis man anskaffer robotter. De collaborative robotter arbejder sammen med mennesker og giver aflastning, siger Frederik Waitz Søborg og fortsætter:
– Det er en vigtig pointe, at de collaborative robotter stadig har brug for et mennesker, som skal kvalitetssikre arbejdet. I dag kan vi ikke bare sætte en robot til at bygge et hus. Der skal stadig et menneske til at vurdere, om det er godt håndværk. De robotter, vi kender i dag, kan bygge, men ikke vurdere.
Kan skabe samarbejde
Hvis robotter skal integreres i stigende omfang, ser Dansk Byggeri sig selv i rollen som mediator.
– Vi skal forsøge at videregive viden, som vi gjorde i mandags. Den viden skal selvfølgelig underbygges af tal og fakta. Det er også muligt at afholde et lignende event, som kan bredes længere ud, siger Frederik Waitz Søborg og føjer til:
– Jeg kan også godt se for mig, at vi kan samarbejde på tværs af faglige organisationer, fordi robotter kan aflaste medarbejdere og mindske slitage.