EFCA Barometer: Den stabile vækst i Europa er stoppet

Adm. direktør Henrik Garver, FRI.
Adm. direktør Henrik Garver, FRI.

Det seneste konjunkturbarometer fra EFCA (European Federation of Consulting Engineering Associations), som måler tendenser og forventninger hos europæiske rådgivende ingeniørvirksomheder hvert halve år, viser, at udviklingen i de europæiske rådgiver- og ingeniørvirksomheder går fra vækst til stagnation. Antallet af lande, som har meldt nedgang i markedet, er fordoblet siden sidste undersøgelse i foråret 2019.

Lønsomheden generelt er faldet på trods af en stærk ordrebeholdning og en stigende omsætning. Samtidig er antallet af lande, der melder om svage markeder, fordoblet i forhold til undersøgelsen i foråret 2019, og når der ses fremad, forventer langt flere lande end tidligere en opbremsning i markedet.

På trods af den overordnede afmatning i Europa er der dog i dele af Østeuropa og i Spanien en gryende optimisme.

De fleste lande melder om en stigning i beskæftigelsen i løbet af de sidste seks måneder, mens der er betydelig usikkerhed omkring de kommende seks måneder i lyset af, at der generelt ses en afmatning i forventningerne til fremtiden.

De største udfordringer for branchen på tværs af Europa er prispres, personalemangel og digital transformation. Samtidig er politisk usikkerhed, bl.a. Brexit og vanskelige regeringsdannelser flere steder i Europa en faktor, der er i kraftig vækst som et forhold der udfordrer rådgiver- og ingeniørvirksomheder.

Relateret indhold