Erhvervsuddannelserne er taber i ny politisk aftale

Jannik Bay er uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening. Pressefoto.
Jannik Bay er uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening. Pressefoto.

Aftalekredsen bag Forberedende Grunduddannelse (FGU) har indgået en aftale om en restfinansiering af den nye FGU i 2020 og frem. Aftalen indebærer, at erhvervsuddannelserne samlet skal finansiere ca. halvdelen af udgifterne.

Pengene skal bl.a. findes ved lavere færdiggørelsestaxameter, lavere skolepraktiktaxameter og lavere bygningstaxametertilskud til erhvervsskoler i hovedstadsområdet og større provinsbyer.

Der er bred politisk enighed om, at vi skal styrke erhvervsuddannelserne. Men det klinger hult, når regeringen så alligevel vælger at skære betydeligt i deres økonomi. Erhvervsskolerne er i forvejen økonomisk presset, og det er hverken klogt eller rimeligt, at de igen skal stå for skud.

Regeringen kunne i stedet have fundet restfinansieringen inden for finanslovsforhandlingernes reserve på 2,1 milliarder kroner.

Jeg mener dog, at der er et initiativ i aftalen, som kan være positivt for de elever, der hænger fast i skolepraktik:

Vi ved, at der er stor forskel på, hvor gode erhvervsskolerne er til at få eleverne ud af skolepraktik og i praktik på en virksomhed. Derfor er det positivt, at aftalen giver skolerne en større tilskyndelse til at arbejde mere målrettet og intensivt for at få eleverne ud på virksomhederne. Det vil være til gavn for de elever, der alternativt kan risikere at hænge fast i skolepraktik i en længere periode.

Relateret indhold