Hullerne er stadig et problem for håndværkerne

I efterårets første uge overlevede en 35-årig håndværker et fald på over tre meter, og faldulykker fylder fortsat mest på listen over alvorlige arbejdsulykker i byggeriet.
Sikkerhed i forbindelse med arbejde i højden er fortsat et problem i bygge- og anlægsbranchen. Foto: Colourbox.
Sikkerhed i forbindelse med arbejde i højden er fortsat et problem i bygge- og anlægsbranchen. Foto: Colourbox.

Råd fra Arbejdstilsynet

  • Tal om, hvordan I kan udføre arbejdet sikkert, og hvilke foranstaltninger mod gennemstyrtning I skal anvende.
  • Risikoen for gennemstyrtning og tilskadekomst kan imødegås for eksempel ved at anvende rækværk, afdækning, sikkerhedsnet og afspærring.
  • Det kan ofte være nødvendigt at kombinere flere kollektive sikkerhedsforanstaltninger.
  • Det kan i visse situationer være nødvendigt at supplere de kollektive sikkerhedsforanstaltninger med individuelt faldsikringsudstyr.

Et fald fra tag, stige eller andre højder er den arbejdsulykke i bygge- og anlægsbranchen, der oftest har en alvorlig udgang. Også indendørs er fald fra højden en stor risiko på byggepladserne. I Frederikshavn overlevede en murer i sidste uge et fald fra første sal til stueetagen gennem hullet til en ventilationsskakt. Og ulykken står ikke alene. I sommers faldt en bygningsarbejder 12,5 meter ned, da han ville fra en åbning i et byggeri over i en mandskabskurv.

– Mange ulykker kan undgås, når arbejdsgiverne i samarbejde med de ansatte planlægger arbejdet. Overdækning eller personlig faldsikring redder liv, når en travl arbejdsdag eller en svær arbejdsopgave giver blinde vinkler, fortæller tilsynschef Martin Skåning fra Arbejdstilsynet.

Ulykken i Frederikshavn er ikke unik. Livsfarlige fald er en hyppig arbejdsulykke på de danske byggepladser, og fald fra højden ender desværre ofte i alvorlige skader og invaliditet eller død. Derfor er det vigtigt, at byggepladsens skjulte faldgruber sikres.

– En arbejdsopgave kan tage længere tid, hvis den kræver særlig sikring. Men sidste uges ulykke viser, at risiko for fald eller gennemstyrtning ikke må undervurderes. Kan du ikke løse opgaven uden fare for at styrte ned, så skal du som medarbejder sige stop. Et fald på bare to eller tre meter kan få alvorlige konsekvenser, siger tilsynschef Martin Skåning.

Relateret indhold