Nu falder boligudbuddet – og det er dårligt nyt for jobmarkedet

Når udbuddet af boliger falder, hæmmer det mobliteteten på jobmarkedet. Det betyder, at virksomhederne nu får sværere ved at få ansatte med de rette kompetencer.

Efter årevis med først pæn og siden buldrende fremgang under corona, er boligmarkedet nu havnet i en negativ spiral, hvor efterspørgsel og udbud på skift bider hinanden i haserne på vej nedad.

Længe var det sådan, at et historisk lavt boligudbud holdt priserne oppe på boligmarkedet og hvor efterspørgslen langt overgik udbuddet.

Ret præcis begyndte boligudbuddet at dykke fra og med 2. kvartal 2020, hvilket er 100 procent sammenfaldende med coronanedlukningens indtog. Og i de følgende to år blev boligmarkedet populært sagt støvsuget for boliger – og nåede i løbet af 1. kvartal 2022 “all-time-low” med kun godt 35.000 boliger til salg på landsplan.

Nu er boligudbuddet ifølge tallene fra Boligsiden.dk stille og roligt kravlet op på ca. 48.500 boliger til salg. Men den kurve er de seneste par uger igen begyndt at bøje nedad.

Alle tror priserne skal længere ned – og det er selvforstærkende

Det, der sker nu på boligmarkedet er, at efterspørgslen er faldet kraftigt, hvilket trækker priserne med sig ned. Men ikke nok med det. Der er også i markedet en forventning om yderligere prisfald, hvilket i sig selv dæmper efterspørgslen yderligere. Der kan være en god forretning i at vente med boligkøbet samtidig med at også købekraft og kreditvurderinger er strammet.

Og så er det, at den faldende efterspørgsel, de faldende priser og udsigt til yderligere prisfald også afholder nogle af de potentielle boligsælgere fra overhovedet at gå ind i det nuværende marked, med et stagnerende boligudbud til følge.

Når man skal spå om den videre udvikling på boligmarkedet er den negative retning indiskutabel, ligesom det også er givet, at ejerlejligheder er hårdest ramt – af flere grunde, men også fordi det er lettere at finde en substitut for en ejerlejlighed på lejeboligmarkedet.

Boliger og jobmuligheder hænger sammen

Men præcis, hvor galt det går og med hvilken procentsats, de forskellige boligtyper falder i pris, afhænger i betydelig grad af arbejdsmarkedet, der indtil videre har vist formidabel modstandskraft, hvilket dog ikke varer evigt og næppe holder gennem hele 2023 også.

Set fra virksomhedernes perspektiv er det vigtigt med et stort og varieret boligudbud i hele landet. For selvom vi har en mobil og pendlingsvillig arbejdsstyrke, er det vigtigt med et ikke alt for stift boligmarked, der kan matche det fleksible arbejdsmarked med mange årlige jobskift.

Derfor vil det – alt andet lige – altid være en dårlig nyhed for virksomhederne, når boligudbuddet af ejerboliger er lavt og nedadgående.

Også selvom det er det samlede marked inklusiv lejeboliger og andelsboliger, som virksomhedernes medarbejdere skal finde sig til rette indenfor – og her er det en fast følgesvend i begyndende krisetider, at der sker en bevægelse i retning af større tilbøjelighed til at bo til leje.

Relateret indhold