Flere kommuner gør det lettere for virksomheder at byde på mindre opgaver

Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Køge, Esbjerg og Fredensborg er eksempler på kommuner, der har valgt at hæve grænsen for, hvornår en virksomhed, der arbejder for kommunen, skal stille med en bankgaranti til først at gælde ved opgaver til en million kroner eller mere. Det betyder, at virksomhederne kan byde på kommunale opgaver til under en million kroner uden først at skulle i banken.

I alt stiller 72 ud af 98 kommuner nu først krav om en bankgaranti, når opgaven har en størrelse på mindst en million kroner, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri. Sidste år gjorde det sig gældende for 49 kommuner, mens antallet var 17 i 2015.

Det er en markant og meget positiv udvikling, at så mange kommuner nu har hævet grænsen til over en million kroner. Det er både nemmere og billigere for især mindre virksomheder, at de ikke skal runde deres bank, hver gang de skal byde på mindre opgaver i kommunen. Arbejdsgarantier fylder meget i virksomhederne, så vi har arbejdet hårdt for at få kommunerne til at hæve grænsen. Og det ser ud til, at mange kommuner nu har taget budskabet til sig. Det kan vi kun være tilfredse med.

Flere kommuner skal følge trop

Opgørelsen viser, at 23 kommuner har en grænse for, hvornår de stiller krav om arbejdsgaranti, på mellem 500.000 og en million kroner. Kun Rebild, Fanø og Rødovre kommuner kræver en arbejdsgaranti ved opgaver på under en halv million kroner. Både Rebild og Rødovre oplyser, at de er i en politisk proces om at hæve grænsen.

I Dansk Byggeri anbefaler vi en nedre grænse på minimum en million kroner, og vi skal helst have de sidste kommuner med. Det gavner både virksomheder og kommuner, når beløbsgrænsen ikke er for lav. Det medfører meget administrativt bøvl ikke bare for virksomhederne, men også for kommunen, når virksomhederne skal stille med økonomisk sikkerhed ved opgaver på under en million kroner.

Ordningen er ikke blot dyr at administrere, omkostningerne til garantierne gør jo arbejdet dyrere og er slet ikke garantien værd på opgaver under en million kroner. Så en nedre grænse på en million kroner er faktisk en fordel for både virksomhederne og kommunerne selv.

I Midt-, Vest- og Østjylland stiller samtlige kommuner først krav om arbejdsgaranti ved opgaver på minimum en million kroner.

En arbejdsgaranti er en økonomisk sikkerhed, virksomheden skal stille, når den byder på en opgave. Garantien skal dække fejl og mangler, hvis virksomheden går konkurs eller af andre årsager ikke kan færdiggøre opgaven. Den enkelte kommune afgør selv beløbsgrænsen for arbejdsgarantien. Dansk Byggeri anbefaler en grænse på minimum en million kroner.

Relateret indhold