Arbejdsmarkedet skal bruge mere hjælp udefra

Trods rekordmange udenlandske arbejdstagere på det danske arbejdsmarked i dag, er der fortsat behov for flere kvalificerede udlændinge, lyder meldingen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Det danske arbejdsmarked spejder fortsat efter kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, men det er ikke nemt og konkurrencen er stor. Foto: Colourbox.
Det danske arbejdsmarked spejder fortsat efter kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, men det er ikke nemt og konkurrencen er stor. Foto: Colourbox.

Om puljen

  • Puljen er på 59,1 mio. kr. De 39,4 mio. kr. er fra EU’s Socialfond , resten er decentrale erhvervsfremmemidler.
  • Der kan søges socialfondsmidler, uden at der søges decentrale erhvervsfremmemidler, men ikke decentrale erhvervsfremmemidler alene.
  • Der kan søges om EU-tilskud op til maksimalt 50 procent af et projekts samlede budget.

Aldrig har så mange udenlandske statsborgere været beskæftigede på det danske arbejdsmarked. Det gælder, uanset om man måler på fuldtidsansatte eller beskæftigede i det hele taget. Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering var der i juni 2019 ikke færre end 287.256 udenlandske statsborgere med lønindkomst i Danmark. Af dem var 228.978 fuldtidsansatte.

Alligevel er der behov for mere hjælp fra udlandet. Det gælder blandet andet højtkvalificeret arbejdskraft, hvor den nuværende højkonjunktur skaber flaskehalse. Derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse stillet en pulje på 59,1 millioner kroner til rådighed, som skal styrke tiltrækningen af kvalificeret udenlandsk arbejdskraft med erhvervs- eller videregående uddannelse.

– Hvis virksomhederne ikke kan tiltrække tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft, er der risiko for, at et ledigt job ikke bliver besat, eller at det går til en person med en anden faglig profil. Dermed skal virksomhederne bruge tid og penge på at oplære nye medarbejdere, og får man slet ikke ansat nogen, risikerer virksomheden tab af ordrer og indtjening. Det skader virksomhederne og det danske samfund, siger sekretariatschef ved Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Søren Asp Mikkelsen og fortsætter:

– Danmark har mange kvaliteter, når vi på det globale marked konkurrerer om udenlandsk kvalificeret arbejdskraft. Vi har en god work-life balance, infrastrukturen er god, og Danmark er et sikkert land at bosætte sig i. Men vi er oppe mod stærke lande og byer som Kina og USA, London og New York. Samtidig mangler mange små og mellemstore virksomheder erfaring med at tiltrække udenlandsk kvalificeret arbejdskraft, og de har brug for hjælp til både de administrative byrder ved rekrutteringen og arbejdet med at integrere en medarbejder, der kommer med et andet sprog og kultur.

Siden begyndelsen af juli har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse holdt informationsmøder om puljen til rekruttering af udenlandsk arbejdskraft og mulighed for at sende ansøgninger. Trods meldinger om fine fremmøder til informationsaftnerne, har det ikke kastet ansægninger af sig endnu. Fristen udløber 10. september.

Relateret indhold