Henover sommeren har regeringens støttepartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten skabt uro om Boligjobordningens fremtid.
Nu har skatteminister Morten Bødskov imidlertid gjort det klart i et svar til Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm, at regeringen ingen planer har om at afskaffe Boligjobordningen, der også kendt som håndværkerfradraget:
“Regeringen har ingen planer om at afskaffe BoligJobordningen, som hjælper bl.a. travle familier i hverdagen og samtidig giver incitament til bl.a. energirenovering af private boliger,” lyder svaret fra ministeren.
Nu er der ro om ordningen
Dermed kan der skabes ro blandt de mange danskere og virksomheder, som dagligt har glæde af boligjobordningen, hvadenten det drejer sig om at få en hjælpende hånd i dagligdagen til rengøring og børnepasning, om man lever af at levere ydelserne, eller om man som virksomhedsejer selv benytter sig af ordningen i det private for at kunne fakturere flere timer i sin virksomhed.
I SMVdanmark er vi glade for ministerens udmelding. Boligjobordningen er med til at reducere sort arbejde, øge ligheden og gavne klimaet. Og med udsigterne til tilbagegang i økonomien, er det ikke usikkerhed om en ordning der ellers virker, der er brug for.
Boligjobordningen reducerer sort arbejde
At ordningen virker efter hensigten understøttes af SMVdanmarks rundspørge blandt de ca. 18.000 medlemmer.
67 procent af adspurgte virksomheder blandt SMVdanmarks medlemmer siger, at de har oplevet en mindre efterspørgsel på sort arbejde efter indførelse af boligjobordningen. En undersøgelse fra 2017 foretaget af YouGov for SMVdanmark har også vist, at 59 procent af danskerne dengang syntes, at det ville være en dårlig ide at fjerne håndværkerfradraget og mere interessant, så svarede 33 procent som tidligere havde købt sort arbejde, at de køber mindre sort arbejde som følge af ordningen.
Jeg vil gerne understrege, at det ikke betyder, at vi i Danmark er kommet problemet til livs.
Niveauet af sort arbejde er fortsat højt i Danmark, og ifølge Rockwoolfonden blev der i 2017 udført sort arbejde for 48 milliarder kroner. Men boligjobordningen er med til at gøre sort arbejde hvidt, da det i sagens natur kræver en faktura, hvis man ønsker at opnå fradrag gennem ordningen. Ændrer man ved det – og går vi ind i en ny recession, er det ikke svært at forestille sig, hvor det så vil bære hen.