Den kommende regering vil hæve afgiften, når en virksomhed skal generationsskiftes. En begmand til de hårdtarbejdende ejerledere i landets titusinder af små virksomheder og deres ansatte, mener vi her i Dansk Håndværk.
Familievirksomhederne, der dagligt kæmper for at skabe vækst – og som nødigt vil se deres livsværk gå til grunde, når pensionsalderen nærmer sig – bliver hårdt ramt.
Uoverskuelig regning på vej
En ekstra skat på 10 procent af firmaets værdi, når en ny ejer skal tage over, vil gøre det svært at bevare de virksomheder, der udgør kernen i dansk erhvervsliv
Dansk erhvervsliv er bygget af familieejede firmaer. Nogle få meget store, men først og fremmest titusinder af små, der er familieejede og ofte ledet af ejeren – sådan som det blandt andet typisk er med netop håndværksvirksomheder. Dagens melding er et signal til dem om, at politikerne ikke tager dem, som kernen i dansk erhvervsliv, alvorligt.
Det er sjældent nogen guldgrube at være selvstændig med egen virksomhed. Alligevel slås titusinder hver dag, for at holde liv i deres drøm og medarbejderenes jobs. Også selvom det ville være meget lettere at kvitte det hele og få et job som lønmodtager.
Frihold de små
Dansk Håndværk håber derfor, at den kommende regering vil besinde sig og friholde de små virksomheder, når afgifterne forhøjes – eksempelvis med et bundfradrag. Ellers vil endnu flere små firmaer bukke under, når ejeren går på pension. Og det vil også gå ud over de ansatte og deres job.
Vi håber, at politikerne får øjnene op for, at det er de mindre virksomheder, der trækker læsset og udviklingen i det danske erhvervsliv. De betaler deres skat, holder beskæftigelsen i lokalområderne oppe og sikrer stabile muligheder for de unge, der skal i lære. Men spænder man ben for, at de kan føres videre, når ejeren går på pension, mister man noget, som det tager mange år at genopbygge.