Ifølge Molio – Byggeriets Videnscenter er der ekstra god grund til at skærpe opmærksomheden i disse år, hvor AB-systemet er blevet revideret og byggeriets generelt står overfor store digitale udfordringer med IKT og BIM-ledelse.
I forhold til tidligere har projekteringsledelsen fået betydelig mere ansvar, især for økonomi, tid og budget, hvilket vil medføre en øget arbejdsindsats med forventelig 25-35 procent.
– Det er især rådgiverne, som skal være opmærksomme på de nye udfordringer. Med reformen af AB-systemet og øget fokus på IKT og BIM-ledelse er det en god ide at kigge indad og kritisk vurdere, om virksomheden nu har de kompetencer, der skal til for at undgå dyre lærepenge i de stadig mere komplekse og tværfaglige byggeprojekter, siger udviklingskonsulent Hanne Høeg Jensen fra Molio.
In-house kompetencer
Det er helt konkret samarbejdet om styring, tid og økonomi mellem bygherre og deres rådgiver, der bør give anledning til kritisk granskning.
– Projekteringsledelse handler især om at reducere fejl og mangler og dermed om at få bedre styr på budgetterne. Vi ser det som et selvstændigt rådgiverområde, der rækker ud over de konflikter om ansvar, som desværre ikke er ukendt i byggeprocessen. Der er store områder i byggeriet, som griber ind i hinanden, og derfor er der brug for på et tidligt tidspunkt at afdække, hvad der eventuelt er af huller ikke blot i byggeprojekterne men også i byggeprojekternes ledelse. Det tror vi, at kurserne i projekteringsledelse er svaret på, siger Hanne Høeg Jensen.
Molio tager hul på opgaven med kurser i projekteringsledelse allerede i juni. Her har videnscenteret med nogle af branchens skarpeste undervisere indenfor rådgivning, økonomi- og tidsstyring, jura og ledelse skruet kurser sammen for arkitekter, ingeniører, konstruktører m.fl., som gør deltagerne i stand til at bygge bro henover byggeriets grænseflader, så samarbejdet om processerne mellem de mange aktører optimeres.
Se mere om kurserne her.