Funktionskrav skal tages alvorligt

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Hvem bærer ansvaret, når et tilbud ikke er i overensstemmelse med udbudsmaterialets funktionskrav – og hvor ingen af parterne har været opmærksom herpå? Dette var spørgsmålet i en nylig voldgiftssag gengivet i TBB 2019.46.

Indledning

Udbudsmateriale med funktionskrav indebærer, at entreprisen skal opfylde visse nærmere bestemte kriterier.

Som hovedregel er det tilbudsgivers ansvar, at tilbuddet lever op til kriterierne. Men gælder denne hovedregel også, når hverken udbud- eller tilbudsgiver var opmærksom på, at funktionskravene ikke var opfyldt ved aftaleindgåelsen, og entreprisen allerede er påbegyndt?

Sagen

En hovedentreprenør udbød en underentreprise om levering af en elevator i forbindelse med et byggeri. Udbuddet indeholdte funktionskrav, og af de tekniske specifikationer fremgik, at elevatoren skulle have en grubedybde på 1650 mm og en tophøjde på 4300 mm. En underentreprenør afgav tilbud, hvorefter der blev indgået entreprisekontrakt mellem parterne om levering af en “elevator i henhold til udbudsmaterialet”.

Da elevatorskakten skulle støbes var der imidlertid problemer med grubedybden. På tegningsmaterialet var der projekteret med en grubedybde på 1400 mm og ikke med 1650 mm som foreskrevet i udbudsmaterialet.

Hovedentreprenøren hævede aftalen og krævede erstatning for udgifterne til en ny elevator, der opfyldte specifikationskravene.

Underentreprenøren mente derimod, at målene for den tilbudte elevator fremgik tydeligt af tilbuddet, og at det derfor var hovedentreprenørens eget ansvar at være opmærksom på, at tilbuddet stemte overens med funktionskravene i udbudsmaterialet.

Voldgiftsretten fandt, at det var underentreprenørens ansvar, at den tilbudte elevator opfyldte funktionskravene. Underentreprenøren blev derfor erstatningsansvarlig over for hovedentreprenøren og måtte betale udgifterne til indkøb af en ny elevator med den korrekte grubedybde.

Konklusion

Afgørelsen viser, at det som udgangspunkt er tilbudsgivers ansvar, at tilbuddet lever op til de anførte funktionskrav i udbudsmaterialet.

Dette gælder også, selvom funktionskravene måtte vedrøre mindre detaljer. Hvis et tilbud indeholder forbehold eller fravigelser fra udbudsmaterialet, skal det fremgår klart og tydeligt at tilbuddet. Afgørelsen er i øvrigt i god overensstemmelse med den nye ansvarsregulering for funktionskrav under den nye AB 18.

Relateret indhold