Energistyrelsen har uddelt tilskud på i alt 9,4 millioner kroner til i alt 14 projekter, som skal skabe erfaring om databaseret energiledelse og udvikle den intelligente anvendelse af data til energibesparelser.
Tilskuddene går fra ca. 200.000 kroner til ca. 1,5 millioner kroner og dækker mellem 25 og 60 procent af projekternes samlede omkostninger. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Tilskudsrammen lå på 10,4 millioner kroner og er del af energireserven, som er del af et politisk initiativ, der mellem 2016 og 2018 skulle fremme energieffektivisering i bygninger gennem brug af data.
Databaseret energiledelse
Tolv af projekterne bliver udført af ti kommuner og to regioner, som afprøver databaseret energiledelse på et hhv. hospital og sygehus.
Når projekterne er udført, skal de danne erfarings- og inspirationsgrundlag for udbredelse af databaseret energiledelse i kommuner og regioner. Det skriver Energistyrelsen.
Et af de projekter, som skal være til inspiration, er i Hørsholm Kommune med Kuben Management som samarbejdspartner.
Projektet går ud på at skabe en energioptimal drift og forbedre indeklimaet i fire haller i Hørsholm Idrætspark gennem databaseret energiledelse.
I hallerne bliver der indsamlet data om energiforbrug, vejrdata og fra hallernes bookingsystem, som i et overvågningssystem af energiforbruget kan sammenholdes med det forventede energiforbrug.
Hørsholm Kommune forventer med projektet at kunne reducere omkostningerne til energiforbruget med 10 procent. Energistyrelsen har givet ca. 850.000 kr. i tilskud til projektet.
Kvalificerede energispareløsninger
Udover de tolv energiledelses-projekter har Energistyrelsen også givet tilskud til to projekter, som skal udvikle anvendelsen af energibaserede data.
Begge handler om at kunne identificere energibesparelsespotentialer i bygninger, uden at det kræver fysisk tilstedeværelse.
Et af projekterne, som er udviklet af EnergiData A/S, vil udvikle en algoritme kaldet “SKYNJA”, som med data målt på et mere præcist og lokaliseret niveau kan give et mere kvalificeret skøn af energisparepotentialet.
– Projektet skal finde en måde, hvor vi kan finmåle på de specifikke anlæg og energisystem, som lige nu kun kan gøres ved fysisk tilstedestedeværelse i bygningen. Formålet er at digitalisere og automatisere det, vi lige nu gør ved håndkraft ved ejendomsbesøg, siger adm. direktør i EnergiData A/S Morten Dysted Dahl til Energiforum Danmark.
En del af projektet består også i at kategorisere virksomheder, bygninger og tekniske anlæg, så algoritmen benchmarker energiforbrug med sammenlignelige virksomheder, bygninger og anlæg. Det skriver Energistyrelsen på deres hjemmeside.