Bygherreprisen går til “outsiderne, der snakkede om absolut bæredygtighed”

CPH Village vinder Bygherreprisen 2022 for deres klimamæssigt og socialt bæredygtige studieboliger, som bygger på en skalerbar forretningsmodel, der omfavner flere globale problemstillinger.
Årets vindere, CPH Village, blev stiftet i 2014 og har introduceret begrebet 'micro living' til danske studerende - ikke kun for at kunne udbyde betalbare studieboliger, men også for at bygge og drive byggeri uden at forårsage dramatiske ændringer i den globale miljøtilstand.
Årets vindere, CPH Village, blev stiftet i 2014 og har introduceret begrebet 'micro living' til danske studerende - ikke kun for at kunne udbyde betalbare studieboliger, men også for at bygge og drive byggeri uden at forårsage dramatiske ændringer i den globale miljøtilstand.

I 2018 stod CPH Village første studielandsby færdig på Refshaleøen, og siden har flere fulgt på Vesterbro og Amagerbro og senest på Nørrebro.

Fælles for projekterne er, at de ikke kun er sociale og attraktive for unge, men også er økonomisk bæredygtige. Her vægtes udviklingen af fællesskaber og fællesarealer højt og ved at følge en skalerbar forretningsmodel, hvor man opfører studieboligerne på grunde, der ellers stod midlertidigt tomme og ubrugte hen.

Den kortsigtede ambition er at bygge 10 såkaldte villages, men allerede nu – efter ‘blot’ fire byer – vinder CPH Village prisen som Årets Bygherre for deres studieboliger.

Studiebyen på Amagerfælledvej, København S. Foto: CPH Village.
Studiebyen på Amagerfælledvej, København S. Foto: CPH Village.

I rækken af mindre midlertidige og billige boliger til unge i København er fællesskabet tænkt ind i byggerierne og med et minimalt ressourceforbrug. Der bygges ‘småt, men godt’ og ved at gennemteste og evaluere projekterne løbende, hvor læringer tages med videre fra projekt til projekt.

– Vi plejer at være outsiderne, de mærkelige, der snakker om, at der er noget, der hedder absolut bæredygtighed. Det er ikke nok at tænke på, at vi skal blive lidt bedre pr. kvadratmeter. Der er en faktuel begrænsning på planeten, og det har været meget abstrakt for folk at forholde sig til. Hvis vi kan få taletid, så betyder det nok, at den erkendelse kan begynde at blive bredt mere ud. Og det er så fedt og vigtigt, lyder det fra Michael Deichmann Plesner, der er en af stifterne af CPH Village og har en baggrund som økonom.

Læs også: Københavns største træbyggeri står klar i efteråret

Han fortæller videre, at CPH Village vil bruge prisen til igen at smide brænde på bålet:

– Der er kun den ene planet, vi snakker om. Der er ikke guld, sølv, bronze, Svanemærket. Vi skal bygge mere bæredygtigt pr. kvadratmeter, men vi skal også bygge meget mindre. Det har været kontroversielt at sige indtil for meget kort tid siden. Vi vil rykke debatten i den retning.

Betalbare boliger, Svanemærkede materialer og genbrug

Bygherreprisens jurymedlem, Palle Adamsen, adm. direktør hos Lejerbo, begrunder valget af CPH Village:

– CPH Village har skabt en stærk og skalerbar forretningsmodel, der imødekommer flere globale problemstillinger; både behovet for at skabe betalbare boliger for unge i byerne og behovet for at opføre byggeri inden for den planetære grænse.

Studiebyen på Otto Busses Vej, København SV. Foto: CPH Village.
Studiebyen på Otto Busses Vej, København SV. Foto: CPH Village.

Sine Juul Praastrup, jurymedlem og vice president for Cowis byggeridivision i Aarhus, siger:

– Med betalbare studieboliger i Svanemærkede materialer, et fokus på genbrug af materialer og på at etablere gode sociale miljøer skaber de en stor værdi for omverdenen og bæredygtigt liv på ellers midlertidigt tomme grunde.

Skubber branchen i grønnere retning

Bygherreforeningens direktør og sparingspart for juryen, Henrik L. Bang, siger:

– Der er tale om en ambitiøs bygherre, der med en stærk og skalerbar forretningsmodel omfavner flere globale problemstillinger. Med et fokus på absolut bæredygtighed er bygherren med til at skubbe branchen i en grønnere retning, og samtidigt omskriver ildsjælene bag projektet historien om, hvem der kan blive en succesfuld og indflydelsesrig bygherre.

Foto: CPH Village.
Foto: CPH Village.

CPH Village stiller sig i rækken af vindere som blandt andet også tæller organisationer som Hofor, Realdania By & Byg, Himmerland Boligforening, Region Sjælland og DTU, der alle tidligere har vundet prisen.

Knap 40 indstillede projekter og organisationer – en fordobling i forhold til tidligere år – dystede at modtage prisen.

Foruden de tre finalister – CPH Village, ATP Ejendomme og Gladsaxe Kommune – besøgte juryen Sund & Bælt og Boligselskabet Sjælland, som også var med i feltet af udvalgte bygherrer.

Relateret indhold