AB-reform: Contract Management og Battlefield Management

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Det nye aftalesæt i byggebranchen (AB 18, ABT 18 og ABR 18), som må forventes at finde anvendelse fra omkring 1. januar 2019, indeholder gennemgribende ændringer i det tvisteløsningssystem, som vi kender fra AB 92 i dag.

Der indføres såvel en ny ‘tvisteløsningstrappe’ og et nyt afgørelsesformat kaldet ‘hurtig afgørelse’

Løsningstrappen

I dag løses konflikter om f.eks. mangler og tid normalt efter byggeriets afslutning – enten ved forhandling eller i sidste instans ved gennemførelsen af en voldgiftssag. Ender konflikten i en voldgiftssag, er processen forbundet med omkostninger, og ofte må parterne vente flere år på at få en afgørelse. Det har imidlertid den konsekvens, at tvistepunkterne parkeres, og byggeriet kan færdiggøres i nogenlunde fredsommelighed.

Revisionsudvalget bag AB 18 har, med det formål at forsøge at mindske behovet for voldgiftssager, som potentielt kan være ødelæggende for parternes samarbejde, indført en såkaldt ‘løsningstrappe’.

Løsningstrappen tilskynder parterne til hurtigt, tidligt og gennem forhandling under byggeriet at nå en mindelig løsning, idet trappen dirigerer parterne gennem en obligatorisk forhandlingsproces, og idet voldgiftssager og anden tvistløsning med ekstern bistand først kan igangsættes fire uger efter en resultatløs forhandling.

Hurtige afgørelser

Opnås der ikke en løsning på trin 1 eller 2 skal ledelsesrepræsentanterne drøfte det næste skridt til løsning af tvisten – dette kan være mediation, mægling, en såkaldt ‘hurtig afgørelse’ eller voldgift.

En ‘hurtig afgørelse’ har til formål – hurtigt og billigt – at løse konflikter undervejs i byggeriet. En hurtig afgørelse træffes af en af voldgiftsnævnet udpeget opmand (normalt en teknisk sagkyndig) efter en parts anmodning herom. Afgørelsen træffes på baggrund af parternes korte skriftlige indlæg og uden vidneforklaringer og syn og skøn. De skriftlige indlæg skal indleveres med meget korte frister på blot 10 hhv. 5 arbejdsdage, hvorefter opmanden har 10 arbejdsdage til at træffe afgørelse. Afgørelsen har bindende virkning og skal – hvis en part er utilfreds – indbringes for voldgift senest 8 uger efter, at den er truffet.

Opstart af voldgiftssag har som udgangspunkt ikke opsættende virkning.

Fremtiden

Det kan diskuteres, om løsningstrappen indeholder ændringer ifht. de forhandlingsprocedurer, der i praksis også i dag finder sted forud for anlæg af voldgiftssager. Trappen sætter dog nogle styrende rammer for forhandlingerne – herunder hvem der skal deltage og hvor lang tid forhandlingerne skal pågå indtil parterne skal gå “et trin op”.

Den væsentligste nyskabelse er de ‘hurtige afgørelser’, som med korte frister muliggør, at der foreligger en endelig afgørelse blot halvanden måned efter en parts fremsendelse af anmodning om en hurtig afgørelse.

De korte frister og afgørelsesformen stiller dog store krav til aktørernes organisation, idet det på få dage skal være muligt at samle et beredskab og dokumentation/bevis mod det krav modparten måtte stille.

Processens fordel er altså samtidig processens ulempe, da hastigheden fremmes på bekostning af sagens oplysning. Om det i realiteten mindsker eller ligefrem forøger antallet af voldgiftssager, må tiden vise. Under alle omstændigheder kan det stærkt anbefales, at aktørerne i byggebranchen forbereder sig grundigt på de nye regler og konsekvenserne for virksomheden.

Relateret indhold