Dansk økonomi er fortsat inde i et solidt opsving, men et opsving med tømmermænd i store dele af erhvervslivet.
I år har erhvervslivet oplevet faldende indtjening og senest en oktober med røde tal på aktiemarkederne. Samtidig er der fortsat udfordringer med at skaffe kvalificerede medarbejdere. Derfor er det ikke så overraskende, at både industrien og byggeriet er blevet noget mere pessimistiske i løbet af efteråret.
Byggeriet har i fem år været på en opadgående formkurve. Alligevel har konjunkturindikatoren svært ved at komme op i det positive felt. I oktober faldt den sammensatte indikator fra -1 til -3 – ikke mindst fordi stadig flere virksomheder ikke kan skaffe de medarbejdere, de har brug for.
Mangel medarbejdere begrænset produktionen
I oktober blev 30 procent af byggevirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, et tal der har ligget stabilt i en periode. Det er især anlægsentreprenører, murere og vvs’ere, der giver udtryk for produktionsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft.
Der er ingen tvivl om, at udfordringen med at skaffe medarbejdere dæmper optimismen rundt omkring på landets byggepladser. Og som en ny tendens, ser vi nu også lidt tyndere ordrebøger.
Den høje beskæftigelse og det fortsatte pres på byggeriets arbejdsmarked gør det ekstra nødvendigt at bruge alle tænkelige kanaler til at rekruttere arbejdskraft
Derfor er det en pseudo-diskussion at opstille modsætninger mellem danske og udenlandske medarbejdere. Så langt øjet rækker, er det ikke et enten-eller, men et både-og. Dansk økonomi, vores arbejdsmarked og ikke mindst byggebranchen ville være ilde stedt uden hjælpende hænder fra blandt andet Østeuropa. Det er trist, at der er gået så meget valgkamp i bestræbelserne på en mere smidig tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft til det danske arbejdsmarked.