Bygningsstyrelsen holder budget ved laboratorierenoveringer

Bygningsstyrelsen har ombygget og moderniseret fem laboratoriebygninger på Aarhus Universitets forskningscenter 'Flakkebjerg'. Projektet er gennemført til tiden og budgettet.
Bygningsstyrelsen har netop afleveret fem nyrenoverede og ombyggede laborato-riebygninger på Aarhus Universitets forskningscenter 'Flakkebjerg' ved Slagelse på Sjælland.
Bygningsstyrelsen har netop afleveret fem nyrenoverede og ombyggede laborato-riebygninger på Aarhus Universitets forskningscenter 'Flakkebjerg' ved Slagelse på Sjælland.

En række markante overskridelser af budgetterne – på blandt andet Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitet – har tidligere medført alvorlig kritik af Bygningsstyrelsen. En kritik som Bygningsstyrelsen har taget til sig og strammet op kvalitetskrav i projekteringsmateriale samt et nyt og stærkere bygherresetup, som Dagens Byggeri også tidligere har omtalt.

Og det har tilsyneladende haft en gunstig virkning. Således har Bygningsstyrelsen netop afleveret fem nyrenoverede og ombyggede laboratoriebygninger på Aarhus Universitets forskningscenter ‘Flakkebjerg’ ved Slagelse på Sjælland. Tidsplanen og budgettet for renoveringen på 34 millioner kroner er overholdt.

Universitetets egen tidlige afklaring og aktive brugerdialog om indretning af de nye laboratorier, har sammen med en kompetent byggeledelse og en god kvalitet i projekteringsmaterialet betydet, at gennemførelsen af projektet er forløbet glat.

Kritisk granskning

Den gode kvalitet i projekteringsmaterialet er blandt andet opnået ved, at Bygningsstyrelsen kritisk har gransket rådgivernes projektmaterialer og har stillet krav om forbedringer og rettelse af fejl og mangler for at få et bygbart projekt fra start.

Bygningsstyrelsen oprettede i 2016 et internt kvalitetssikringsteam, der gransker projektmaterialer for fejl og mangler. Teamet har gransket mere end 100 projektmaterialer og finder større eller mindre fejl i stort set alle rådgiveres projektmaterialer. Fejl der potentielt kunne have fået stor betydning for de enkelte projekter. For når fejlene ikke findes tidligt, er der en større risiko for, at der opstår uforudsete problemer under udførslen. Kvalitetssikringsteamets arbejde betyder, at Bygningsstyrelsens projekter i langt højere grad kan gennemføres til tiden og prisen.

Udover udvidelsen af kvalitetssikringsarbejdet, styrker Bygningsstyrelsen sin bygherrefunktion ved at udvide den interne risikomanagement og -vurdering af alle større byggeprojekter, ligesom den interne controlling af de statslige byggeprojekters fremdrift og overholdelse af aftalt økonomi intensiveres gennem hele forløbet af et byggeprojekt.

Relateret indhold