Ny metode til dokumentation af trykstyrken i genanvendte mursten

BLOG: På Teknologisk Institut har vi udviklet en metode, som kan anvendes til dokumentation af fx trykstyrken af genanvendte mursten. Metoden bygger på statistiske principper og kan være med til at gøre genanvendelse af bl.a. mursten mere tilgængeligt.
Abelone Køster, Faglig leder Murværk, Teknologisk Institut Byggeri og Anlæg.
Abelone Køster, Faglig leder Murværk, Teknologisk Institut Byggeri og Anlæg.

Om Renovering på dagsordenen

  • Dagens Byggeri samarbejder med de 12 partnere bag “Renovering På Dagsordenen”. Jævnligt vil vi derfor bringe blogindlæg fra www.renoveringpaadagsordenen.dk og på den måde sætte fokus på den nødvendige diskussion om renovering af vores bygningsmasse.
  • De 12 partnere er:
  • – GI Grundejernes Investeringsfond
  • – Bygherreforeningen
  • – Realdania
  • – Dansk Byggeri
  • – NCC
  • – MT Højgaard
  • – Danske Ark
  • – COWI
  • – Konstruktørforeningen
  • – FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  • – Ingeniørforeningen IDA
  • – Akademisk Arkitektforening

Når vi taler om genbrugte byggematerialer, så bliver sporbarhed ofte opfattet som et krav om, at man skal vide hvorfra materialerne oprindeligt kommer, altså, hvilken bygning de er nedrevet fra. Den tankegang kan virke som en barriere for at genanvende byggematerialer.

I de tilfælde hvor man kun skal genbruge materialer fra en enkelt bygning er det forholdsvis overskueligt at sikre sporbarheden. Men hvis vi for alvor skal kunne udnytte ressourcerne fra vores gamle nedrevne bygninger, er det nødvendigt at gøre op med den tankegang. Det hører til sjældenhederne, at materialer fra én bygning er tilstrækkelige og kan udnyttes fuldt ud i ét andet byggeri.

Hjælp til at udnytte nuværende ressourcer

Den nye metode, vi har udviklet tager udgangspunkt i ‘Vejledning om anvendelse af statistiske metoder til bestemmelse af egenskaberne for murværksprodukter’.

Det har vist sig, at de statistiske principper for fabriksproduktion også er gyldige for genbrugssten. Forudsætningen er, at kvalitetsdokumentationen tager udgangspunkt i en styret proces, ligesom ved produktion af nye materialer.

Leverandøren skal gennemføre en modtagekontrol af partier af mursten. For at styre variationen, skal der ske en homogenisering eller blanding af partier, hvilken sikrer, at der kan tages repræsentative stikprøver. Prøvehyppighed og størrelsen af prøver vil være større end for nyproducerede varer, ligesom spredningen vil være større.

Men det er netop, hvad de statistiske regneregler tager højde for. Ved at benytte dem, kan man opnå den samme sikkerhed som for nye varer. Det betyder blot, at man ikke kan påvise helt så store styrkeværdier, eller at man må acceptere større tolerancer for formatet (størrelsen) af stenene. Men værdierne vil være dokumenterede og sporbare til leverandøren.

Dokumentation og sporbarhed på plads

Vi skal ganske enkelt skabe ny dokumentation når vi vil genanvende de gamle byggematerialer. Det er en nødvendighed både i forhold til at dokumentere renheden og de tekniske egenskaber af produkterne. I forhold til mursten vil man typisk gerne dokumentere trykstyrken, men det er svært, når genbrugte mursten kommer fra mange forskellige huse, tidspunkter og produktioner. Derfor er den nye metode vi har udviklet væsentlig for branchen, da den kan gøre genanvendelsen af mursten betydeligt nemmere.

Læs også rapporten ‘Genbrug af byggesten – dokumentation‘ fra Teknologisk Institut.

Se flere blogindlæg her.

Relateret indhold