I Norddjurs Kommune har man sammen med AquaDjurs gennemført en detaljeret gennemgang af en stor del af kommunens recipienter (vandløb, søer og have, der modtager renset spildevand). Det er sket som led i opdateringen af kommunens spildevandsplan og med henblik på at prioritere de fremadrettede indsatser.
Her viser det sig, at det i nogle af de områder – som tilbage i 2014 var udpeget til separatkloakering i Spildevandsplanen – ikke længere giver mening at grave op i 2022. Det fortæller AquaDjurs adm. direktør, Palle Mikkelsen:
– Så mange af de investeringer, der var planlagt, er udskudt, og andre er trukket helt ud, fordi man miljømæssigt kan se, at det ikke giver forbedringer. Det har resulteret i, at Norddjurs Kommune i samspil med AquaDjurs har re-prioriteret spildevandsplanens indsatser.
Opgravningsfri løsning
En af de landsbyer i Norddjurs Kommune, der skal separatkloakere, er Rimsø.
På baggrund af gennemgangen har man i stedet for den traditionelle – og dyrere – løsning med opgravning af store områder, hvor et rør opgraves og to nye lægges ned, derfor valgt at forny det nedslidte kloaknet via strømpeforinger. Helt opgravningsfrit.
Og det er der flere, der vælger, fortæller Erland Gai, salgsleder hos entreprenøren Aarsleff Rørteknik, der udfører strømpeforingen:
– Det har i stor udstrækning været normen i branchen, at man uden at analysere detaljeret på alternative løsninger, startede gravemaskinerne op med henblik på separatkloakering. Men vi ser nu en klar tendens mod, at flere og flere vandselskaber, lige som AquaDjurs, begynder at tænke i billigere og mere bæredygtige løsninger for specifikke områder.
Det giver langt mere mening
Driftsleder Brian Pedersen, forsyningsselskabet AquaDjurs, uddyber:
– Nogle steder må vi bare konstatere, at det giver langt mere mening at håndtere regnvand lokalt kombineret med bassinanlæg og renovering af den eksisterende kloak via opgravningsfri løsninger. Det er samfunds- og miljøøkonomisk ofte langt billigere, og det giver langt mindre gener for borgerne, fordi vi undgår opgravning af en hel by. Og så er det en langt mere klimavenlig løsning kontra opgravning, siger han.
Gennemgangen af kommunens recipienter er udført med assistance fra en ekstern biolog og kombineret med forsyningsselskabets registreringer af kundehenvendelser, driftsobservationer, restlevetider for eksisterende afløbsledninger etc.